Hopp til innhold

Unike krigsdokumenter på nettet

I dag frigir Riksarkivet over 5000 dokumenter fra andre verdenskrig. Mange av de unike, historiske dokumentene har tidligere ikke vært tilgjengelig for publikum, men nå legges alle ut på nett.

Prisliste over brennevin

En prisliste over brennevin fra 1940, samt en hel del andre nyttige og unyttige opplysninger fra krigens dager er nå å finne på Riksarkivets nettsider.

Foto: Riksarkivet

Skulle de sovjetiske krigsfangene bli matet med revekjøtt? Hva kostet en flaske Løiten Linie Aquavit under krigen? Eller er du mest interessert i oppskriften på kålrot i karamellsaus?

Den og mere til kan du få vite når Riksarkivet i dag legger ut mer enn 5000 dokumenter fra andre verdenskrig på nett. Alt blir tilgjengelig ved at klausuler er bortfalt, og enkelte av dem vil kaste nytt lys over krigshistorien.

De innsatte på Bredtveit og Grini

Riksarkivet har tematisert dokumenter i seks overordnede tema: «Norske jøder», «Norske fanger», «Blücher», «Motstand», «Norsk lebensraum i øst» og «Mat og drikke».

Fangekort fra Riksarkivet

Et fangekort fra Bredtveit.

Foto: Riksarkivet

– Vi regner med å nå et allment, historieinteressert publikum. Her kan de, for eksempel, finne dokumenter om alle innsatte fanger på Bredtveit under krigen. Det dreier seg om navn, adresse, høyde, vekt og særlige kjennetegn, som for eksempel tatoveringer, sier Øyvind Ødegaard i Riksarkivet.

Man kan også finne ut hvor mye penger personene hadde på seg da de ble arrestert. Om noen er interessert i hva slags klær de hadde på seg, er dette listet opp i detalj. Man får vite arrestasjonsgrunn, og i noen tilfeller også se et passfoto av personen.

Her finnes også nedtegnelser fra fanger på Grini. Både hemmelige dagboknotater som ble nedtegnet på toalettpapir og gjemt unna, dikt, epistler, sanger og tegninger fra de innsatte.

Kartlegging av norske jøder

Øyvind Ødegaard

Øyvind Ødegaard er underdirektør i Riksarkivet.

Foto: Vidar Øverland/Riksarkivet

Riksarkivet har også lagt ut ny dokumentasjon om de norske jødene. Rundt 1400 mennesker måtte fylle ut en form for egenerklæringer med opplysninger om seg selv, hvilke trossamfunn de tilhørte, om de hadde vært frimurere og om ektefellen hadde «jødisk innslag i familien».

– De som vet eller kjenner til noen av slekt eller bekjentskap vil etter alle solemerker finne opplysninger om dem her, sier Ødegaard til NRK.no.

Oppsiktsvekkende fra Blücher

Han mener det mest oppsiktsvekkende i de nylig frigitte dokumentene er de ilanddrevende dokumentene fra Blücher.

– De inneholder spennende informasjon om tyskernes militære planer og direkte ordrer; hvilke instanser i Oslo by som skulle okkuperes og kontrolleres morgentimene 9. april.

Les også: Om Blücher

I arkivene kan man lese at det var høyt fokus på å ta Akershus festning og hovedpostterminalen, og å få kontroll over Karl Johans gate med maskingeværstillinger langs hele gata.

Blücher

Oppsiktsvekkende dokumenter fra Blücher er frigitte på Riksarkivets nye nettsted.

Foto: Riksarkivet

– Det som gjør dokumentene ekstra spektakulære, er at de er litt fuktskadet og ødelagt. Man blir virkelig satt tilbake i tiden ved å lese dem.

Man finner, overraskende nok, ingen dokumenter med fokus på Storting, regjering og slottet.

– Det blir kun spekulasjoner, men enten var det fordi man forventet at de ville overgi seg uten motstand, eller fordi man ikke ville provosere ved å buse inn med soldater. Men en ting er sikkert; man forventet ingen motstand ved ankomst i Oslo når Blücher skulle legge til kai.

Det gledesløse livet uten tobakk!

Er du mer interessert i hvilken mat og drikke som ble servert - eller heller ikke ble det - under krigen finner du også et eget tema for dette. Du kan blant annet lese de fortvilte henvendelsene fra helsepersonell, gamlehjemsbestyrere og andre om det gledesløse livet uten tobakk!

Forpleierne gjør gjeldende at de sinnsyke som er vant til å bruke tobakk blir urolige og vanskelig å ha med å gjøre når de ikke får den tobaksrasjon de er vant til. Forpleiningen blir derfor besverliggjort og den nytte forpleierne har av de sinnsyke blir lik nul. Det siste er så meget mere alvorlig som det er en ren nødstilsand på arbeidshjelp i jordbruket.

Akershus fylkeslegekontor 11. oktober 1944 / Riksarkivet

Det finnes 13.000 hyllemeter med arkivsaker i Riksarkivet. Her er man langt fra ferdig med digitaliseringen.

– Vi kommer aldri i den situasjonen at alle dokumenter blir digitalisert. Våre mest optimistiske anslag er på ti prosent innen 2030.

Men, med dagens åpning av det nye digitale arkivet er de en god bit på vei. Planen er å legge ut nye arkiver en gang i året.

– Det vi nå legger ut er kun en brøkdel av det vi har fra krigen, vi har et rikt materiale å gjøre utvalg fra, forteller Ødegård.

Bred målgruppe

Han sier videre at Riksarkivet først vil konsentrere seg om krigen i noen år fremover, og så vil de starte med å digitalisere dokumenter fra andre tema.

– Undersøkelseskommisjoner etter ulykker er typisk for hva som vil slippes fri med jevne mellomrom.

Riksarkivets målgruppe er både skoleverk, privatpersoner, forskere og studenter.

– Jeg tror og håper at originalkilder fra arkivet bør være spennende å bruke. Ikke bare i historieundervisning, men også språk og livssynundervisning. Ellers er det klart at vi også har i baktanke det mer profesjonelle miljøet blant både forskere og studenter. Her blir det lettere for dem å finne frem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.