Normal

Varsler Twin Peaks-comeback i 2016

Gladnyhet til fansen: 25 år etter at serien ble laget, skal det lages ni nye episoder av Twin Peaks.

Twin Peaks

TV-HISTORIE: Millioner av seere satt klistret til skjermene for å finne ut hvem som drepte Laura Palmer. Og ikke minst for å følge spenningene mellom Audrey Horne (Sherilyn Fenn) og agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan).

Foto: Scanpix

Variety skriver at det blåses liv i den legendariske TV-serien, og at ni nye episoder skal lages for visning på kabelkanalen Showtime i 2016.

Serien debuterte i 1990, og ble lagt ned etter bare to sesonger. Likevel har «Twin Peaks» en enorm kultstatus, og var i sin tid skoledannende og nyskapende.

Handling lagt til vår tid

Serien flyttet lista med mange hakk i forhold til hva en TV-serie kan være, og en lang rekke film- og TV-regissører har oppgit serien som en sterk inspirasjonskilde, deriblant norske Hans Petter Moland og Erik Skjoldbjærg.

Seriens skapere David Lynch og Mark Frost jobber nå med manus på de nye episodene, og Lynch skal selv regissere alle ni episodene.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dette skjer til tross for at Lynch flere ganger kategorisk har avvist at det skal lages flere episoder av sieren.

De nye episodene vil tidsmessig legges til våre dager, men nøster videre i handlingstrådene fra den siste sesongen som ble laget.

David Lynch

COMEBACK: David Lynch skal regissere samtlige ni episoder når «Twin Peaks» gjør comeback i 2016.

Foto: Matt Rourke / Ap

Mark Frost sier at de nye episodene ikke vil forsøke å ta opp igjen handlingen der vi slapp den sist, men være åpen på at det har gått 25 år siden sist vi møtte de involverte.

– At det har gått 25 år siden sist, blir en viktig del av plottet, sier han.

Uvisst hvem som blir med videre

Serien sluttet veldig brått og uforløst, men Frost tror at de som da var skuffet vil glede seg hvor hva som nå skjer videre, og at mange får svar på spørsmål de har hatt.

Han vil ikke kommentere noe rundt ytterligere detaljer, eller hvor mange av de gamle karakterene som blir med videre.

Men en tweet fra Kyle MacLachlan, som spiller Agent Cooper i serien, tyder på at han er klar for å være med i oppfølgeren (se lengre opp).

– Jeg tror at fansen gjerne vil se så mange som mulig av de gamle, kjente fjesene, i tillegg til noen helt nye. Vi har det i bakhodet når vi går i gang med dette, og forhåpentligvis vil alles historie få oppmerksomhet, sier han til Deadline.com.

Norske TV-seere fikk servert serien via NRKs ene fjernsynskanal fra november 1990. Jakten på Laura Palmers drapsmann i den tilsynelatende uskyldige amerikanske fjellbyen Twin Peaks fengslet mange.

Men til tross for at serien sikret seg enormt mange seere i starten, sviktet etter hvert seertallene fundamentalt. Til slutt ble serien stoppet etter to sesonger og 30 episoder.

Twin Peaks

TOPPMØTE: Flere av Twin Peaks-skuespillerne var på «klassetreff» i sommer i forbindelse med at serien ble reutgitt på Blu-Ray. Familien Palmer ble da gjenforent. Fra venstre Grace Zabriskie (Sarah), Ray Wise (Leland) og Sheryl Lee (Laura).

Foto: Casey Rodgers / Ap

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix