Hopp til innhold

Trolig over og ut for Black Sabbath

Gamle feider mellom Ozzy og Tony Iommi tar nok en gang knekken på heavy metal-gudfedrene. Nå møtes gamle kompiser i retten.

Ozzy Osbourne, Hultsfred, 2007

SINNA: Ozzy mener han har rett på halvparten av rettighetene til navnet Black Sabbath.

Foto: SCANPIX SWEDEN / REUTERS

Black Sabbath gjør for tiden suksess under navnet Heaven & Hell, med Ronnie James Dio på vokal. Men da NRK snakket med gitarist Tony Iommi tidligere i år, hevdet han at utgaven med Ozzy Osbourne fortsatt var liv laga.

På spørsmål fra NRKom det var muligheter for nytt materiale eller flere turneer med Ozzy, svarte Iommi slik:

- Ja, det er godt mulig. Hvem vet? Jeg snakker ofte med Ozzy, han ringte meg faktisk fra Los Angeles senest i går. Vi kommer alltid til å være venner, så det er fullt mulig. Men ingenting er planlagt, sa Iommi.

HELE INTERVJUET: Glade mørkemenn gleder seg

Tony Iommi i Black Sabbath

EIER NAVNET: Gitarist Tony Iommi.

Foto: Scanpix / ZUMA Press

Krever halvparten av rettighetene

Men det var i februar. Siden den gang har Dio-utgaven gitt ut ny plate og dratt på turné. I mellomtiden har Ozzy Osbourne snakket med sine advokater og funnet ut at det er på tide å dra Iommi for retten.

Ifølge New York Post saksøker nå Osbourne sin kompis og gitarist i Black Sabbath, Tony Iommi, som eier rettighetene til Black Sabbath-navnet.

Flaggermusbiteren hevder ifølge avisen at Iommi ikke hadde rett til å registrere bandnavnet hos det amerikanske patent- og varmemerkekontoret. Osbourne krever halvparten av eierrettighetene til bandnavnet, og forlanger samtidig en solid porsjon av inntektene Iommi har hatt på bruken av navnet.

I tillegg til Osbourne og Iommi, er også Geezer Butler og Bill Ward medlemmer av det originale bandet. Butler skrev det meste av tekstene til alle platene de ga ut med Ozzy.

- Stemmen årsak til suksessen

I søksmålet heter det at Osbournes meget karakteristiske stemme er en vesentlig årsak til bandets voldsomme suksess, og peker på at gruppens popularitet dalte betraktelig i årene hvor Osbourne ikke var medlem av bandet, 1980 til 1996.

Noe som unektelig virker litt pussig, all den tid bandet allerede var på god vei i grøften med de to siste Ozzy-albumene «Technical Ecstasy» og «Never Say Die». Sabbath fikk et kommersielt løft med Ronnie James Dio og platene «Heaven And Hell» og «Mob Rules», men ble i realiteten oppløst etter at Ian Gillan tok over for Dio på vokal i 1983.

Iommi ble presset av plateselskapet til å bruke bandnavnet på sitt soloalbum «Seventh Star», og opptrådte som Black Sabbath med vokalister som Glenn Hughes, Ray Gillen og Tony Martin frem til gjenforeningen med Ozzy i 1997.

LES OGSÅ: Sabbath med gave til fansen

Spiller i Oslo på torsdag

Det er ikke første gang Ozzy Osbourne og Tony Iommi er på kant med hverandre. Vokalisten forlot bandet to ganger på slutten av 70-tallet, og forsvant skikkelig andre gangen. Han likte dårlig at Sabbath fortsatte med Dio, og kom med en rekke mindre positive karakteristikker av arvtakeren.

Det skal også ha provosert Dio og Iommi at Osbourne på en turné hadde med seg en kortvokst person på scenen, noe som ble oppfattet som latterliggjøring av 163 centimeter høye Ronnie James Dio.

Sabbath ble gjenforent med Ozzy på Live Aid i 1985 og på Ozzys avskjedsturné i 1992, men ingen av gangene klarte partene å bli enige om et videre samarbeid. Først i 1997 ble gamle feider begravd for godt. Trodde man.

Ozzy-utgaven av Black Sabbath har besøkt Norge flere ganger. Første gang etter comebacket var i Oslo Spektrum i 1997, mens gruppen i 2005 spilte både på Koengen i Bergen og i Spektrum.

Heaven & Hell spiller i Oslo Spektrum torsdag i neste uke.

LES OGSÅ: Heavyrockens viktigste valg

Kulturstrøm

 • Flere norske filmfolk blir medlemmer av Oscar-akademiet

  Flere norske skuespillere og filmfolk er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet, noe som gjør at de kan stemme på hvem som skal få Oscar-prisen.

  Skuespiller Renate Reinsve, samiske filmdirektøren Anna Lajla Utsi, castingdirektøren Yngvill Kolset Haga og filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen er invitert inn.
  (NTB)

  Renate Reinsve
  Foto: Tordis Gauteplass / NRK
 • Advokat mener R. Kelly maks bør dømmes til ti år

  – R. Kelly fortjener ikke mer enn 10 år i fengsel til tross for at han ble dømt for å ha gjort overgrep tiår for å rekruttere kvinner og jenter til sex, noe som gjenspeiler hvordan historie som misbrukt barn kan ha ført til hans voksne «hyperseksualitet», sa R&B-sangerens advokat ifølge Reuters.

  Påtalemyndigheten har sagt at Kelly bli fengslet for mer enn 25 år, noe de gjenspeiler hans fortsatte fare for publikum og mangel på anger for å ha utnyttet sin berømmelse for å lokke ofre til seg
  bane, hvor han kunne tilfredsstille sine rovvilte og seksuelle lyster.

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa

Flere kulturnyheter