Hopp til innhold

Glade mørkemenn gleder seg

- Vi har det fantastisk artig sammen og holder på så lenge det er gøy, sier Black Sabbath-gitarist Tony Iommi. Les det eksklusive intervjuet!

Tony Iommi i Black Sabbath

GLAD OG FORNØYD: Skumle Tony Iommi smiler og gleder seg til plateslipp med Ronnie James Dio, Geezer Butler og Vinny Appice.

Foto: Scanpix / ZUMA Press

Samarbeidet mellom Black Sabbath og vokalist Ronnie James Dio har mildt sagt vært turbulent. Maktkamp og haglstormer av beskyldninger og fornærmelser var stikkordene både tidlig på 80-tallet og etter at gjengen ble gjenforent i 1992.

Men nå er karene blitt voksne, reflekterte og mer tålmodige. Det lover godt for albumet «The Devil You Know», som kommer 28. april, og for konserten i Oslo Spektrum 4. juni.

- Ingenting er utelukket

Platen er den første med kun nytt materiale fra Sabbath siden «Forbidden» i 1995, men bærer ikke Sabbath-navnet. Som rockefans nok har fått med seg for lengst: Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler og Vinny Appice kaller seg nå Heaven & Hell, etter gruppens første plate sammen.

Ronnie James Dio

TILBAKE IGJEN: Ronni James Dio (66) er tilbake i Sabbath for tredje gang.

Foto: DANNY MOLOSHOK / AP

- Den store fordelen med denne løsningen er at det ikke utelukker noe. Hadde vi kalt oss Black Sabbath, ville folk ha blitt forvirret. Da forventer folk Ozzy-låtene. Når vi heter Heaven & Hell, vet folk hva de får. Da blir det Dio-låter fra «Heaven And Hell», «Mob Rules», «Dehumanizer» og den nye platen, sier Tony Iommi i et eksklusivt intervju med NRK.

LES OGSÅ: Bønn mot djevlerock

- Men hvem vet? Det kan jo til og med hende vi slenger inn en Ozzy-låt eller to. Vi trenger jo ikke gjøre det, vi har mer enn nok å ta av. Men vi får se, sier den 61 år gamle gitaristen.

Vil ta ett skritt av gangen

Sist en utgave av Black Sabbath besøkte Norge, var i 2005, da besetningen med Ozzy Osbourne og Bill Ward spilte på Koengen i Bergen for 15.000 hysteriske fans. Iommi sier han har gode minner fra Norge, men det er ikke den strålende sommerkvelden i Bergen han først tenker på.

- Norge er fryktelig kaldt! Neida, jeg liker meg godt i Norge, humrer gitarlegenden.

- Forholdet mellom Sabbath og Dio har vært mildt sagt turbulent. Hvordan er stemningen i bandet nå?

- Fantastisk! Rett og slett helt storartet. Nå klarer vi å jobbe sammen og ha det gøy samtidig. De siste årene har vært veldig artige. Jeg tror det skyldes at vi forstår hverandre langt bedre og er i stand til å gi hverandre litt armslag. Det er nøkkelen! Samtidig tar vi hele tiden ett skritt av gangen, og vi kommer til å holde på så lenge vi har det moro, sier Iommi til NRK.

- Veldig hard plate!

Den kommende platen ble laget av Iommi, Butler og Dio i fellesskap. Låttitler som «Atom & Evil», «Eating The Cannibals» og «Rock & Roll Angel» vitner om skikkelig pompøs heavy av godt, gammelt Dio/Sabbath-merke, og Iommi lover at platen blir «very hard».

Ozzy Osbourne, Hultsfred, 2007

FORTSATT KOMPIS: Tony Iommi utelukker ikke mer Sabbath-moro med Ozzy Osbourne.

Foto: SCANPIX SWEDEN / REUTERS

- Geezer, Ronnie og jeg laget cd-er med ulike riff og ideer og ga til hverandre. Så gikk vi hjem for å lytte, og plukket ut ting vi likte og kunne bygge videre på. Deretter fylte vi på med ideer som kom underveis. Det fungerte veldig bra, sier Iommi.

LES OGSÅ: Det store gjenforeningsåret

Få band har vært mer utskjelt enn Sabbath, men gruppen står nå igjen sammen med Led Zeppelin og Deep Purple som en av de tre aller største rockebandene fra 70-tallet. Iommi legger ikke skjul på at det tidvis har vært hardt å holde Sabbath i gang når det har buttet i mot.

- Vi ble slaktet og latterliggjort. Britisk presse hatet oss fra første dag. Men hadde vi hørt på musikkjournalistene, ville bandet vært i graven allerede etter noen dager. Du må bare begrave hodet i det du gjør og ha en voldsom tro på det. Nå har vi holdt det gående i 40 år, så vi må ha gjort noe rett. Og trendene snur. Nå er det mange av de samme folkene som liker oss. Men slik er det pressen jobber, sier Iommi.

LES MER: Alt om Black Sabbath

Holder kontakt med Ozzy

Senere i vår kommer en luksusutgave av klassikeren «Paranoid», som i tillegg til selve albumet også inneholder en rekke demoversjoner og flere alternative utgaver av Sabbath-klassikerne.

- Jeg har ikke vært veldig involvert, men det var artig å høre igjen de gamle opptakene. Spesielt de hvor vi forandret ting etterpå. Sikkert moro for fansen å høre det, sier Iommi.

- Er det fortsatt liv i Ozzy-versjonen av Sabbath? Muligheter for nytt materiale eller flere turneer?

- Ja, det er godt mulig. Hvem vet? Jeg snakker ofte med Ozzy, han ringte meg faktisk fra Los Angeles senest i går. Vi kommer alltid til å være venner, så det er fullt mulig. Men ingenting er planlagt, sier Iommi.