Sabbath med gave til fansen

Slipper spesialutgave av «Paranoid» spekket med demoer og alternative versjoner.

Black Sabbath

FRA ARKIVET: Ozzy Osbourne og Geezer Butler (t.h.) i Black Sabbath.

Foto: Kristian Juul Pedersen / Scanpix

2009 er året hvor Black Sabbath-fansen igjen får høre ny musikk fra bandet. Dio-utgaven slipper «The Devil You Know» 28. april, gruppens første nye plate siden 1995.

LES OGSÅ: Glade mørkemenn gleder seg

Men også Ozzy-fansen har ting å glede seg til. Snart kommer en spesialutgave av klassikeren «Paranoid» fra 1970.

Tony Iommi i Black Sabbath

GODE MINNER: Tony Iommi fikk flere aha-opplevelser da han hørte på de gamle opptakene.

Foto: Scanpix / ZUMA Press

- Har ikke vært veldig involvert

Den åtte spors lange platen er utvidet til hele tre cd-plater, og inneholder blant annet åtte alternative versjoner av låter som «Iron Man», «War Pigs» og «Fairies Wear Boots».

Sabbath-sjef Tony Iommi sier at bandet selv ikke har vært særlig involvert i arbeidet med spesialutgaven, som også inneholder en kvadrofonimiks fra 1974.

- Dette er plateselskapet sitt prosjekt. For å være helt ærlig, så har vi ikke hatt så mye med det å gjøre. Men de har altså klart å spore opp alle disse opptakene av ting vi gjorde i studio mens vi arbeidet med platen. Hvordan de klarte å finne det, aner jeg ikke. Men forhåpentligvis vil fansen like å høre det, sier Iommi i et eksklusivt intervju med NRK.

Fikk aha-opplevelser

- Har du selv hørt på materialet?

- Ja, det var artig å høre igjen og det ga meg flere aha-opplevelser. Plutselig husket jeg ting vi jobbet med i studio underveis, som forskjellige tekster og gitarting som var helt annerledes.

- Når kommer platen ut?

Black Sabbath - "Paranoid"

SPESIALUTGAVE: Denne kommer snart som trippel-cd!

- Jeg er ikke sikker, for å være ærlig. Den siste tiden har jeg vært mer opptatt av den nye Heaven & Hell-platen, sier Iommi til NRK.

Ifølge Blabbermouth vil spesialutgaven være i butikkene 6. april.

Endret coveret

«Paranoid» regnes som et av de viktigste verkene innen hardrock og heavy metal. Platen var opprinnelig kalt «War Pigs», men tittelen ble endret av plateselskapet – noe som førte til at det lett psykedeliske coverbildet av en kriger med sverd så rimelig malplassert ut.

LES MER: Alt om Black Sabbath!

Kulturstrøm