NRK Meny
Normal

To millioner i bot for valglekkasje

Over to millioner kroner kan det koste norske medier å publisere valgdagsmålinger før klokken 21 i kveld.

Aviser
Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

For første gang overvåker Medietilsynet mediene på valgdagen, for å se at de ikke lekker valgdagsprognoser og meningsmålinger.

Millionbot

Gudbrand Guthus som er ansvarlig for Meditilsynets valgovervåking, forteller til NRK at de på valgdagen saumfarer de mest sentrale aktørene innen norsk radio, tv, internett og aviser for å kontrollsjekke.

For dem som lekker valgdagsmålinger er prisen høy. Medietilsynet kan ilegge foretak som bryter forbudet et overtredelsesgebyr på inntil to millioner kroner.

Ny oppgave

Det er første gang denne jobben faller på Medietilsynet. Stortinget bestemte i mai i år at Medietilsynet var bedre egnet som medieovervåker enn Kommunaldepartementet som hadde denne rollen før.

– Vi er vant med på å følge med på det som skjer i media, vant til å føre tilsyn og å håndheve. Dette er et annet formål enn det vi normalt har, så man kan si at det er motforestillinger mot at vi skal gjøre dette, men det er en oppgave som vi har fått og som Stortinget vil at vi skal gjøre, sier Guthus.

Stemmekonvolutt
Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Skal ikke påvirke

Forbud mot å offentliggjøre valgprognoser og -resultat gjelder fra natt til søndag frem til mandag kveld klokka 21.

Begrunnelsen er at mediene ikke skal være med på å påvirke velgerne når avstemmingen foregår og at det skal være rolige og verdige forhold under avstemmingen.

Mediene har lov til å offentligjøre meningsmålinger som er foretatt senest lørdag, på søndag og mandag. Det som ikke er tillatt er å komme med valgmålinger som er foretatt på valgdagene søndag og mandag.

Politisk innhold, som debatter, er fortsatt lov å offentliggjøre, selv om mange mediebedrifter oppfordrer redaksjonene til å dempe de politiske utspillene.

– Ja, vi ser ikke på det i det hele tatt. Det er ikke noe forbud mot det i valgloven, slik at det er fritt opp til den enkelte redaksjon hvordan de vil gjøre det, sier Guthus.

Gjelder også privatpersoner

Forbudet mot å offentliggjøre valgdagprognoser gjelder alle norske foretak, samt privatpersoner. Likevel er det bare foretak som kan bli bøtelagt for overtredelser, forklarer Guthus.

Han tror ikke Medietilsynet vil finne lovbrytere når de gjennomgår norsk media på valgdagen.

– Vi har en beredskap som gjør at vi kan ta noen dersom det er overtredelser, men vi mener at dette forbudet er såpass godt kjent at vi tror ikke vi kommer til å ta noen.

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix