To millioner i bot for valglekkasje

Over to millioner kroner kan det koste norske medier å publisere valgdagsmålinger før klokken 21 i kveld.

Aviser
Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

For første gang overvåker Medietilsynet mediene på valgdagen, for å se at de ikke lekker valgdagsprognoser og meningsmålinger.

Millionbot

Gudbrand Guthus som er ansvarlig for Meditilsynets valgovervåking, forteller til NRK at de på valgdagen saumfarer de mest sentrale aktørene innen norsk radio, tv, internett og aviser for å kontrollsjekke.

For dem som lekker valgdagsmålinger er prisen høy. Medietilsynet kan ilegge foretak som bryter forbudet et overtredelsesgebyr på inntil to millioner kroner.

Ny oppgave

Det er første gang denne jobben faller på Medietilsynet. Stortinget bestemte i mai i år at Medietilsynet var bedre egnet som medieovervåker enn Kommunaldepartementet som hadde denne rollen før.

– Vi er vant med på å følge med på det som skjer i media, vant til å føre tilsyn og å håndheve. Dette er et annet formål enn det vi normalt har, så man kan si at det er motforestillinger mot at vi skal gjøre dette, men det er en oppgave som vi har fått og som Stortinget vil at vi skal gjøre, sier Guthus.

Stemmekonvolutt
Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Skal ikke påvirke

Forbud mot å offentliggjøre valgprognoser og -resultat gjelder fra natt til søndag frem til mandag kveld klokka 21.

Begrunnelsen er at mediene ikke skal være med på å påvirke velgerne når avstemmingen foregår og at det skal være rolige og verdige forhold under avstemmingen.

Mediene har lov til å offentligjøre meningsmålinger som er foretatt senest lørdag, på søndag og mandag. Det som ikke er tillatt er å komme med valgmålinger som er foretatt på valgdagene søndag og mandag.

Politisk innhold, som debatter, er fortsatt lov å offentliggjøre, selv om mange mediebedrifter oppfordrer redaksjonene til å dempe de politiske utspillene.

– Ja, vi ser ikke på det i det hele tatt. Det er ikke noe forbud mot det i valgloven, slik at det er fritt opp til den enkelte redaksjon hvordan de vil gjøre det, sier Guthus.

Gjelder også privatpersoner

Forbudet mot å offentliggjøre valgdagprognoser gjelder alle norske foretak, samt privatpersoner. Likevel er det bare foretak som kan bli bøtelagt for overtredelser, forklarer Guthus.

Han tror ikke Medietilsynet vil finne lovbrytere når de gjennomgår norsk media på valgdagen.

– Vi har en beredskap som gjør at vi kan ta noen dersom det er overtredelser, men vi mener at dette forbudet er såpass godt kjent at vi tror ikke vi kommer til å ta noen.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix