Tidenes vanskeligste Roskilde

Årets festival har vært den våteste og vanskeligste noensinne.

Roskilde, publikum, regn, vått, gjørme, 2007

Roskilde-festivalen ble en våt affære. Under The Whitest Boy Alive-konserten lørdag tok enkelte publikummere mer av enn andre.

Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix

Roskildefestivalen 2007

Roskildefestivalen 2007 vil bli husket som den våteste noen sinne.

Foto: SCANPIX DENMARK / REUTERS

Les også: Varmet våt Roskilde

Les også: Roskilde-suksess

Les også: Fare for drukning på Roskilde-festivalen

Les også: Fear and loathing på Roskilde

Galleri: Se Roskilde-bildene

Den neste uken skal Roskilde-festivalens Esben Danielsen holde seg tørr og sove om natten.

- I løpet av en uke har det falt 86 millimeter nedbør. 86 millimeter! Det er dobbelt så mye som den rekordvåte festivalen i 1997, sier Esben Danielsen til NTB.

Lite søvn

Han gjesper. Den siste uken har bydd på lite søvn. Og mange muligheter til å bekymre seg for hvordan man holder 75.000 festivalgjester tørre i øsende regnvær.

Björk var i storslag på Roskilde-festivalen torsdag kveld.

Björk var i storslag på Roskilde-festivalen torsdag kveld.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- I flere av nabobyene til Roskilde har politiet bedt folk å holde seg innendørs på grunn av det kraftige regnværet, forteller Danielsen.

- I det perspektivet er jeg veldig glad for at vi lyktes i å opprettholde en god festival, sier Danielsen Vi vurderte aldri å avlyse festivalen, selv ikke da det pøste ned som verst

Kontaktet vaskeri

Han røper at det ikke har vært bare å lett å arrangere festival uten noen som helst velvilje fra værgudene.

- Det har vært den mest utfordrende festivalen noensinne, sier Danielsen.

Da han så værmeldingene tidlig i forrige uke, begynte han å ane at arrangører, frivillige og festivalgjester ville bli satt på en skikkelig prøve under årets Roskilde-festival, som var den 37. i rekken.

- Vi kontaktet lokale bruktbutikker som kom med store laster klær, og vi ringte lokale vaskerier for å forberede dem på at de måtte utvide åpningstidene. Vi forberedte oss som best vi kunne, sier Danielsen.

13 slamsugere

Men det var vanskelig å forberede seg på at det i løpet av festivalens åpningsdag torsdag skulle falle over 40 millimeter nedbør. Det regnet fra morgen til kveld, og festivalområdet ble omgjort til et skikkelig gjørmebad.

- Vi har kjørt inn 1.000 tonn sagflis, noe av den er kjørt inn helt fra Sverige. 13 slamsugere har jobbet konstant for å ta vann og søle unna, sukker Danielsen

Han vet godt at regnværet de siste dagene vil koste Roskilde-festivalen dyrt.

- Det er vanskelig å si hvor mye vi vil tape på det dårlige været. Men regner vi med kostnadene ved å sette i stand festivalområdet og reduserte billettinntekter neste år, tror jeg vi vil tape mellom 4 og 10 millioner danske kroner på regnværet, sier Danielsen.

Mange norske

Noen av festivaldeltakerne valgte å pakke sekken og reise fra Roskilde da det høljet som verst torsdag. Men det store flertallet ble, og fikk oppleve en fire dagers musikkfest.

Danielsen trekker fram torsdagens konsert med Björk, som trollbandt et klissvått festivalpublikum fra Orange Scene som et av høydepunktene. To dager senere skapte norske Big Bang stor stemning da de spilte på samme scene.

Big Bang var ikke det eneste norske bandet i aksjon under årets Roskilde-festival. Før festivalen var offisielt i gang spilte det nysignerte bergensbandet Ungdomskulen for 3.000 begeistrede festivalgjester.

Også Thomas Dybdahl, 120 Days, The Lionheart Brothers, Zyklon, Datarock og The Whitest Boy Alive, med Erlend Øye i spissen, sto på programmet under årets festival

Sistnevnte fylte Roskildes Odeon til randen lørdag kveld, og fikk en begeistret festivalgjester til å proklamere, om enn med en litt snøvlete uttale, at Erlend Øye sannsynligvis er den viktigste nordmannen som har levd noensinne.

Kulturstrøm

 • Filmstjerne tilbake frå rommet

  Den russiske skodespelaren Yulia Peresild og filmregissøren Klim Shipenko kom søndag tilbake til Jorda.

  Dei har vore på den internasjonale romstasjonen i 12 dagar for å filme scener til filmen «Utfordringen».

  Det er første gong ein film blir spelt inn i verdsrommet.

  Skuespiller Yulia Persild, regissør Klim Shipenko og kosmonaut Anton Shkaplerov.
  Foto: AP
 • Film og TV-streik i USA avverget

  En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten. Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med studioer og underholdningsselskaper (AMPTP) før fristen løp ut mandag.

 • 13.000 har sett Trier-film

  Rundt 13.000 personer har allerede sett filmen Verdens verste menneske.

  Det opplyser Nordisk Film Kino til NRK.

  Filmen hadde premiere i går, og over 4000 osloborgere har allerede tatt turen.

  Det er den siste filmen i Joachim Triers oslotrilogi, som har fått strålende kritikker.

  Verdens verste menneske
  Foto: SF Studios / Oslo Pictures