Hopp til innhold

Tidenes vanskeligste Roskilde

Årets festival har vært den våteste og vanskeligste noensinne.

Roskilde, publikum, regn, vått, gjørme, 2007

Roskilde-festivalen ble en våt affære. Under The Whitest Boy Alive-konserten lørdag tok enkelte publikummere mer av enn andre.

Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix

Roskildefestivalen 2007

Roskildefestivalen 2007 vil bli husket som den våteste noen sinne.

Foto: SCANPIX DENMARK / REUTERS

Les også: Varmet våt Roskilde

Les også: Roskilde-suksess

Les også: Fare for drukning på Roskilde-festivalen

Les også: Fear and loathing på Roskilde

Galleri: Se Roskilde-bildene

Den neste uken skal Roskilde-festivalens Esben Danielsen holde seg tørr og sove om natten.

- I løpet av en uke har det falt 86 millimeter nedbør. 86 millimeter! Det er dobbelt så mye som den rekordvåte festivalen i 1997, sier Esben Danielsen til NTB.

Lite søvn

Han gjesper. Den siste uken har bydd på lite søvn. Og mange muligheter til å bekymre seg for hvordan man holder 75.000 festivalgjester tørre i øsende regnvær.

Björk var i storslag på Roskilde-festivalen torsdag kveld.

Björk var i storslag på Roskilde-festivalen torsdag kveld.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- I flere av nabobyene til Roskilde har politiet bedt folk å holde seg innendørs på grunn av det kraftige regnværet, forteller Danielsen.

- I det perspektivet er jeg veldig glad for at vi lyktes i å opprettholde en god festival, sier Danielsen Vi vurderte aldri å avlyse festivalen, selv ikke da det pøste ned som verst

Kontaktet vaskeri

Han røper at det ikke har vært bare å lett å arrangere festival uten noen som helst velvilje fra værgudene.

- Det har vært den mest utfordrende festivalen noensinne, sier Danielsen.

Da han så værmeldingene tidlig i forrige uke, begynte han å ane at arrangører, frivillige og festivalgjester ville bli satt på en skikkelig prøve under årets Roskilde-festival, som var den 37. i rekken.

- Vi kontaktet lokale bruktbutikker som kom med store laster klær, og vi ringte lokale vaskerier for å forberede dem på at de måtte utvide åpningstidene. Vi forberedte oss som best vi kunne, sier Danielsen.

13 slamsugere

Men det var vanskelig å forberede seg på at det i løpet av festivalens åpningsdag torsdag skulle falle over 40 millimeter nedbør. Det regnet fra morgen til kveld, og festivalområdet ble omgjort til et skikkelig gjørmebad.

- Vi har kjørt inn 1.000 tonn sagflis, noe av den er kjørt inn helt fra Sverige. 13 slamsugere har jobbet konstant for å ta vann og søle unna, sukker Danielsen

Han vet godt at regnværet de siste dagene vil koste Roskilde-festivalen dyrt.

- Det er vanskelig å si hvor mye vi vil tape på det dårlige været. Men regner vi med kostnadene ved å sette i stand festivalområdet og reduserte billettinntekter neste år, tror jeg vi vil tape mellom 4 og 10 millioner danske kroner på regnværet, sier Danielsen.

Mange norske

Noen av festivaldeltakerne valgte å pakke sekken og reise fra Roskilde da det høljet som verst torsdag. Men det store flertallet ble, og fikk oppleve en fire dagers musikkfest.

Danielsen trekker fram torsdagens konsert med Björk, som trollbandt et klissvått festivalpublikum fra Orange Scene som et av høydepunktene. To dager senere skapte norske Big Bang stor stemning da de spilte på samme scene.

Big Bang var ikke det eneste norske bandet i aksjon under årets Roskilde-festival. Før festivalen var offisielt i gang spilte det nysignerte bergensbandet Ungdomskulen for 3.000 begeistrede festivalgjester.

Også Thomas Dybdahl, 120 Days, The Lionheart Brothers, Zyklon, Datarock og The Whitest Boy Alive, med Erlend Øye i spissen, sto på programmet under årets festival

Sistnevnte fylte Roskildes Odeon til randen lørdag kveld, og fikk en begeistret festivalgjester til å proklamere, om enn med en litt snøvlete uttale, at Erlend Øye sannsynligvis er den viktigste nordmannen som har levd noensinne.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)