Hopp til innhold

Tok Roskilde med storm

De norske Roskilde-oppvarmerne laget fullstappet telt på Pavilion Junior.

Ungdomskulen

Det norske bandet Ungdomskulen underholdt et fullstappet Pavilion Junior på Roskilde Festivalen onsdag kveld.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ungdomskulen

Kristian Stockhaus og Ungdomskulen kommer på ingen måte rett fra gutterommet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Les også: - Våteste Roskilde noensinne

Les også: Nedbørsrekord på Roskilde

Les også: Øl for søppel på Roskilde

Yr.no: Sjekk festivalværet på Roskilde!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

Gutta i Ungdomskulen sammenligner musikken sin med dansk rugbrød - tungt å fordøye, men godt for kroppen. Onsdag debuterte de på Roskilde.

Likte det de fikk høre

Som et nesten ubeskrevet blad forsvarte Ungdomskulen fra Bergen Norges ære under oppvarmingen til årets Roskilde-festival. Onsdag kveld spilte de for 3.000 - et fullsatt telt som tydelig likte det de fikk høre. Og som om det ikke var nok uvær på årets festival, tok nordmennene festivalpublikumet med storm.

De er kanskje ukjente, men Øyvind Solheim (trommer), Frode Kvinge Flatland (bass) og Kristian Stockhaus (gitar og vokal) kommer på ingen måte rett fra gutterommet. Siden tidlig på 2005 har de spilt sammen, og til høsten slippes debutalbumet.

- Vi er signet på et tysk selskap som ligger under K7 Records. Plata skal slippes i England i september og i resten av verden i oktober. Vi jobber med å få den utgitt også i Norge i september, sier Solheim til NTB.

Lager musikken sammen

De tre guttene (25) har kjent hverandre nesten helt siden de gikk på, ja nettopp, ungdomsskolen.

- Vi ble kjent da vi begynte på videregående. Alle har tilknytning til Sogn og Fjordane, men nå bor vi i Bergen, sier Flatland.

I en liten sjøbod i Sandviken i Bergen blir sangene til.

- Vi lager all musikken sammen. Først sitter vi og prater om løst og fast i timevis. Når vi først begynner å spille, er det som å slippe tre ville hester løs og forsøke å styre vogna, sier Flatland.

- Det er gøyere å lage musikken sammen. Det er litt som å komme til prøve uten å ha lest. Da må man bruke fantasien og kan finne på morsomme og rare ting som sensor kanskje ikke liker, sier Solheim.

Dronningen

Men om sensor kan styre seg, likte i hvert fall publikum det Ungdomskulen viste onsdag kveld. Bandet hadde tilskuerne i sin hule hånd, fra start til slutt.

Selv synes gutta det er morsomt å spille for folk som ikke vet hva de går til. Slik som et dryppende vått Roskilde-publikum som er sultefôret på livemusikk, dagen før åpningsdagen.

- Det er ekstra gøy når det kommer 3.000 som aldri har hørt oss før. Når vi får så god respons uten at de har hørt oss, da vet vi at vi i hvert fall har gjort noe riktig, sier Solheim.

- Og så er det jo stas at det er Roskilde, som er dronningen blant musikkfestivaler, sier Flatland.

Sympativåt

De er rockere, og ser helt klart tøffe ut, selv om Roskilde-gjørma har spist seg oppover bukseleggene.

- Jeg hadde egentlig regnbukser med, men det hadde ikke Frode, så jeg valgte å la dem ligge i teltet, i sympati med ham. Det er bedre å være våt når man er to, gliser Solheim.

De blir ivrige når de skal beskrive musikken sin.

- Det er rock. Hardt uten å være sint og temmelig progressivt. Men med grunnleggende danseegenskaper tror jeg du skal klare å danse til den også, legger Frode Kvinge Flatland til.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober