Hopp til innhold

Tarjei Torp: Norske Kommuner

Tarjei er 14 år og kommer fra Leknes i Lofoten. Leknes er forøvrig kommunesenter for Vestvågøy, som er Lofoten og Vesterålens mest folkerike kommune. Tarjei skal ambisiøst nok besvare spørsmål om alle kommunene i Norges land, noe som per dags dato er 431 i tallet.

Tarjei og fagdommeren
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Tarjei er 14 år og kommer fra Leknes i Lofoten. Leknes er forøvrig kommunesenter for Vestvågøy, som er Lofoten og Vesterålens mest folkerike kommune. Tarjei skal ambisiøst nok besvare spørsmål om alle kommunene i Norges land, noe som per dags dato er 431 i tallet. Han skal kunne kommunene, fylkestilhørigheten, kommunesenterne, viktige byer, kjente fjell, daler, elver øyer og fjorder. Ja kort sagt skal han kunne alt som er verdt å hvite hva norsk geografi angår.

Interessen begynte med at han bladde i et leksikon, for å lese om ulike land. Han fant mye informasjon om alle kommunene i den boken, og siden den gang har han fortsatt å interessere seg for norsk geografi – fordelt på alle kommunene. Tarjei er medlem av ”Natur og Ungdom” i Leknes. Han var med i oppstarten sammen med søsteren sin, og nå er de seks stykker som er med i Leknes Natur og Ungdom. De jobber blant annet imot prøveboring etter olje. Tarjei spiller også håndball og driver med langrenn på vinteren. Ellers er han glad i å være ute, og å spille bridge. Han og faren spiller i en bridgeklubb.

Om fagdommeren

Fagdommeren er Per Gunnar Stensvaag. Han er kaptein i SAS Braathens og har vært interessert i geografi, helt siden han som liten gutt satt og leste kart. Interessen har blitt forsterket ettersom han har sett land og strand fra lufta.

 

Emne:

Norge er delt inn i 431 kommuner fordelt på 19 fylker.

Kommunene er veldig forskjellige både når det gjelder geografi, areal og folketall. Det finnes ingen kommuner som er like. Norges største kommune er Oslo, med over en halv million innbyggere.

”Norges kommuner” er et tema med mye geografi. Her gjelder det å kunne navn på byer og større tettsteder, kjente fjell, daler, øyer, elver, innsjøer og fjorder og de ulike kommunenes areal og innbyggertall.

Man skal altså ha mye detaljkunnskap for å få den totale oversikt over vårt Norges 431 kommuner.

Visste du for eksempel at over halvparten av norges kommuner har mindre enn 5000 innbyggere? Eller visste du at den største kommunen i areal er 1700 ganger større enn den minste?

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober