Hopp til innhold

– Dette er bare sørgelig

Lars Lillo-Stenberg og skuespiller Andrine Sæther har tapt saken mot Se og Hør i Høyesterett.

Lars Lillo-Stenberg, Andrine Sæther og Odd Johan Nelvik

Lars Lillo-Stenberg, Andrine Sæther og Odd Johan Nelvik i Høyesterett.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er sørgelig, ikke bare for Lars’ og min skyld, men også for hele samfunnet vårt, sier Sæther til P4.

Paret gikk til sak mot Se og Hør etter at bladet trykket bilder fra bryllupet til Sæther og Lille-Stenberg i 2005. Paret mente det var et brudd på privatlivets fred.

Sæther mener at denne saken er av privat karakter og ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

– Dette handler ikke om ytringsfrihet. Denne saken handler om helt andre ting enn ytringsfrihet for Se og Hør sin del, sier Sæther.

Les hele avgjørelsen her

- En hyggelig dom for Se og Hør

- Krenket ikke privatlivets fred

I rettsavgjørelsen kommer det frem at "Flertallet i Høyesterett, tre av dommerene, kom til at Se og Hør verken hadde krenket vernet av privatlivets fred eller retten til eget fotografi. Det var tatt utgangspunkt i Høyesteretts dommer i Rt. 2007 side 687 (Big Brother) og Rt. 2008 side 489 (Plata)."

I Big Brother-saken påla Høyesterett Se og Hør å betale Anette Young og Rodney Karlsen tilsammen 420.000 kroner i erstatning. I Plata-saken ble NRK frikjent for å ha vist bilder av en mann som ble tatt av politiet etter at han kjøpte narkotika ved Oslo S.

Avgjørelsen i Høyesterett er regnet for viktig fordi den setter rammer for pressens virksomhet, blant annet når det gjelder å ta bilder i det offentlige rom, og for hva som skal regnes som krenkelse av privatlivets fred.

Tidligere tilkjent erstatning

Da skuespiller Andrine Sæther og musiker Lars Lillo-Stenberg giftet seg på Grepan pensjonat på Tjøme i 2005, lå en fotograf fra Se og Hør i buskene og fotograferte den private vielsen som foregikk utendørs. Det reagerte kjendisparet på, og saken havnet i retten.

Stabell: – Vurderer Strasbourg

Både i tingretten og lagmannsretten vant parets advokat Harald Stabell frem med sitt syn om at omtalen av vielsen krenket privatlivets fred. Ekteparet har blitt tilkjent en erstatning på 150.000 kroner for brudd på paragraf 390 i straffeloven om privatlivets fred.

Lillo-Stenberg-bryllup i retten

- Offentlig handling

Se og Hørs advokat Halvard Helle la i retten stor vekt på at en vielse er en offentlig handling, og at den fant sted på et offentlig område med fri tilgang for alle. Han viste til at oppslaget i bladet ikke var krenkende eller inneholdt sensitive opplysninger.

I Høyesterett ble en dom i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg trukket fram. I den såkalte Caroline av Monaco-saken får prinsessen medhold i at tyske aviser har brutt bestemmelsene om privatlivets fred, selv om de ble frifunnet i tysk rett.

Kokkvold: - En klok avgjørelse

Kulturstrøm

 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon
 • Drapstiltale mot Alec Baldwin blir stående

  Skuespiller Alec Baldwins begjæring om å frafalle drapstiltalen mot ham ble avvist av retten i New Mexico. Tiltalen blir dermed stående.

  Filmstjernen er siktet for uaktsomt drap på filmfotograf Halyna Hutchins under innspillingen av filmen «Rust» i 2021. Hutchins døde etter å ha blitt truffet av et skudd fra et våpen Baldwin brukte som rekvisitt i filmen.

  Fredag besluttet dommer Mary Marlowe Summer at tiltalen blir stående. Hun lot seg ikke overbevise av forsvarernes påstander om at påtalemyndigheten brøt prosedyrereglene i tiltaleprosessen.

  Aktoratet avviste påstandene og mener Baldwin har gjort «skamløse» forsøk på å unndra seg å bli stilt til ansvar.

  Fredagens kjennelse fjerner en av de siste hindringene for å stille Baldwin for retten i juli. Skuespilleren har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, som har en strafferamme på inntil halvannet års fengsel.

  (NTB)

  Alec Baldwins begjæring om å frafalle tiltalen for uaktsomt drap på et filmsett i 2021 ble ikke tatt til følge i retten i New Mexico
  Foto: Jae C. Hong / AP