Hopp til innhold

– Dette er bare sørgelig

Lars Lillo-Stenberg og skuespiller Andrine Sæther har tapt saken mot Se og Hør i Høyesterett.

Lars Lillo-Stenberg, Andrine Sæther og Odd Johan Nelvik

Lars Lillo-Stenberg, Andrine Sæther og Odd Johan Nelvik i Høyesterett.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er sørgelig, ikke bare for Lars’ og min skyld, men også for hele samfunnet vårt, sier Sæther til P4.

Paret gikk til sak mot Se og Hør etter at bladet trykket bilder fra bryllupet til Sæther og Lille-Stenberg i 2005. Paret mente det var et brudd på privatlivets fred.

Sæther mener at denne saken er av privat karakter og ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

– Dette handler ikke om ytringsfrihet. Denne saken handler om helt andre ting enn ytringsfrihet for Se og Hør sin del, sier Sæther.

Les hele avgjørelsen her

- En hyggelig dom for Se og Hør

- Krenket ikke privatlivets fred

I rettsavgjørelsen kommer det frem at "Flertallet i Høyesterett, tre av dommerene, kom til at Se og Hør verken hadde krenket vernet av privatlivets fred eller retten til eget fotografi. Det var tatt utgangspunkt i Høyesteretts dommer i Rt. 2007 side 687 (Big Brother) og Rt. 2008 side 489 (Plata)."

I Big Brother-saken påla Høyesterett Se og Hør å betale Anette Young og Rodney Karlsen tilsammen 420.000 kroner i erstatning. I Plata-saken ble NRK frikjent for å ha vist bilder av en mann som ble tatt av politiet etter at han kjøpte narkotika ved Oslo S.

Avgjørelsen i Høyesterett er regnet for viktig fordi den setter rammer for pressens virksomhet, blant annet når det gjelder å ta bilder i det offentlige rom, og for hva som skal regnes som krenkelse av privatlivets fred.

Tidligere tilkjent erstatning

Da skuespiller Andrine Sæther og musiker Lars Lillo-Stenberg giftet seg på Grepan pensjonat på Tjøme i 2005, lå en fotograf fra Se og Hør i buskene og fotograferte den private vielsen som foregikk utendørs. Det reagerte kjendisparet på, og saken havnet i retten.

Stabell: – Vurderer Strasbourg

Både i tingretten og lagmannsretten vant parets advokat Harald Stabell frem med sitt syn om at omtalen av vielsen krenket privatlivets fred. Ekteparet har blitt tilkjent en erstatning på 150.000 kroner for brudd på paragraf 390 i straffeloven om privatlivets fred.

Lillo-Stenberg-bryllup i retten

- Offentlig handling

Se og Hørs advokat Halvard Helle la i retten stor vekt på at en vielse er en offentlig handling, og at den fant sted på et offentlig område med fri tilgang for alle. Han viste til at oppslaget i bladet ikke var krenkende eller inneholdt sensitive opplysninger.

I Høyesterett ble en dom i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg trukket fram. I den såkalte Caroline av Monaco-saken får prinsessen medhold i at tyske aviser har brutt bestemmelsene om privatlivets fred, selv om de ble frifunnet i tysk rett.

Kokkvold: - En klok avgjørelse

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.