SVT får kritikk for bryllupsfeber

SVT satser stort på sommerens kongelige bryllup i Sverige, men kanalen møter kritikk for sin dekning.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling under feiringen av kronprinsessens bursdag i fjor sommer.

Foto: PAUL MADEJ / AFP

Da kong Carl Gustaf forlovet seg med Silvia Renate Sommerlath i mars 1976, var det få svenske journalister som fant forlovelsen interessant. Situasjonen er nokså annerledes foran det forestående bryllupet mellom deres datter, kronprinsesse Victoria, og Daniel Westling.

– Da kronprinsessen offentliggjorde sin forlovelse, ble jeg grepet fatt i på slottsplassen av en av SVTs tunge politiske reportere som euforisk spurte om hva jeg syntes om forlovelsen, forteller den svenske hoffeksperten Sten Hedman.

Nærmere 40 timer bryllups-TV

De svenske allmennkringkasterne Sveriges Television og Sveriges Radio satser tungt fram mot bryllupet med egne program og nettsider som teller ned til den store dagen, 19. juni.

På selveste kvinnedagen 8. mars går startskuddet for programserien «Det kungliga bröllopet», hvor alle som vil kan følge forberedelsene til bryllupet.

I tillegg er venner av brudetparet hyret inn som eksperter av både TV og radio. Kultursjef Åsa Linderborg i avisen Aftonbladet er en av flere som etterlyser en mer kritisk dekning av kongehuset.

– Jeg synes det er problematisk at man vil samle hele nasjonen rundt et slikt genuint udemokratisk symbol som kongehuset er, sier Linderborg til programmet Agenda i SVT.

Svenskene venter på offenliggjøringen av kronprinsesse Victorias forlovelse

VENTET SPENT: Svensk presse og andre interesserte venter på at forlovelsen mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling skal offentliggjøres.

Foto: Bob Strong / Scanpix/Reuters

Kritisk perspektiv

Linderborg anerkjenner at det svenske kongehuset har sterk folkelig oppslutning, men sier at det også gjelder ideen om allmenn stemmerett som regjeringen og riksdagen baserer seg på.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal granske både regjeringen og riksdagen saklig og objektivt, slår hun retorisk fast.

Likevel mener kommunikasjonsdirektør Helga Baagoe i SVT at de er kritiske nok.

– I motsetning til ukebladene, går vi bredt ut og får ikke minst inn det kritiske perspektivet. Det er veldig viktig for oss, og vi konkurrerer ikke mot ukebladene.

På spørsmålet om hvor de får inn dette kritiske perspektivet, svarer hun at det gjør deres nyhetsavdeling.

Underholdning

Da kong Carl Gustaf giftet seg på 1970-tallet, var det mer plass til en kritisk dekning av det svenske kongehuset. Men hans popularitet er uendret og hoffekspert Hedman mener at det er naturlig at allmennkringkasterne mykner opp noe i sin dekning av kongehuset.

– SVT må henge med om man overhodet fortsette og være på på banen, så det er ikke så rart. Det ville være veldig eiendommelig om de skulle holde på noe av de rigide innstillingene man hadde på 70-tallet.

Likevel mener mangeårig programleder Claes Elfsberg i SVT at kanalen må passe på at dekningen av kongehuset ikke får et for stort preg av underholdning.

– Når det gjelder nyhetsovervåkningen av av kongehuset, synes jeg vi kunne bruke ytterligere energi der, sier Elfsberg til Agenda.

Kronprinsesse Victoria forlovet

FORLOVELSE OFFENTLIGGJORT: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria, Daniel Westling og dronning Silvia.

Foto: HOVET PRESSBILDER / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag