SVT får kritikk for bryllupsfeber

SVT satser stort på sommerens kongelige bryllup i Sverige, men kanalen møter kritikk for sin dekning.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling under feiringen av kronprinsessens bursdag i fjor sommer.

Foto: PAUL MADEJ / AFP

Da kong Carl Gustaf forlovet seg med Silvia Renate Sommerlath i mars 1976, var det få svenske journalister som fant forlovelsen interessant. Situasjonen er nokså annerledes foran det forestående bryllupet mellom deres datter, kronprinsesse Victoria, og Daniel Westling.

– Da kronprinsessen offentliggjorde sin forlovelse, ble jeg grepet fatt i på slottsplassen av en av SVTs tunge politiske reportere som euforisk spurte om hva jeg syntes om forlovelsen, forteller den svenske hoffeksperten Sten Hedman.

Nærmere 40 timer bryllups-TV

De svenske allmennkringkasterne Sveriges Television og Sveriges Radio satser tungt fram mot bryllupet med egne program og nettsider som teller ned til den store dagen, 19. juni.

På selveste kvinnedagen 8. mars går startskuddet for programserien «Det kungliga bröllopet», hvor alle som vil kan følge forberedelsene til bryllupet.

I tillegg er venner av brudetparet hyret inn som eksperter av både TV og radio. Kultursjef Åsa Linderborg i avisen Aftonbladet er en av flere som etterlyser en mer kritisk dekning av kongehuset.

– Jeg synes det er problematisk at man vil samle hele nasjonen rundt et slikt genuint udemokratisk symbol som kongehuset er, sier Linderborg til programmet Agenda i SVT.

Svenskene venter på offenliggjøringen av kronprinsesse Victorias forlovelse

VENTET SPENT: Svensk presse og andre interesserte venter på at forlovelsen mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling skal offentliggjøres.

Foto: Bob Strong / Scanpix/Reuters

Kritisk perspektiv

Linderborg anerkjenner at det svenske kongehuset har sterk folkelig oppslutning, men sier at det også gjelder ideen om allmenn stemmerett som regjeringen og riksdagen baserer seg på.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal granske både regjeringen og riksdagen saklig og objektivt, slår hun retorisk fast.

Likevel mener kommunikasjonsdirektør Helga Baagoe i SVT at de er kritiske nok.

– I motsetning til ukebladene, går vi bredt ut og får ikke minst inn det kritiske perspektivet. Det er veldig viktig for oss, og vi konkurrerer ikke mot ukebladene.

På spørsmålet om hvor de får inn dette kritiske perspektivet, svarer hun at det gjør deres nyhetsavdeling.

Underholdning

Da kong Carl Gustaf giftet seg på 1970-tallet, var det mer plass til en kritisk dekning av det svenske kongehuset. Men hans popularitet er uendret og hoffekspert Hedman mener at det er naturlig at allmennkringkasterne mykner opp noe i sin dekning av kongehuset.

– SVT må henge med om man overhodet fortsette og være på på banen, så det er ikke så rart. Det ville være veldig eiendommelig om de skulle holde på noe av de rigide innstillingene man hadde på 70-tallet.

Likevel mener mangeårig programleder Claes Elfsberg i SVT at kanalen må passe på at dekningen av kongehuset ikke får et for stort preg av underholdning.

– Når det gjelder nyhetsovervåkningen av av kongehuset, synes jeg vi kunne bruke ytterligere energi der, sier Elfsberg til Agenda.

Kronprinsesse Victoria forlovet

FORLOVELSE OFFENTLIGGJORT: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria, Daniel Westling og dronning Silvia.

Foto: HOVET PRESSBILDER / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval