Hopp til innhold

SVT får kritikk for bryllupsfeber

SVT satser stort på sommerens kongelige bryllup i Sverige, men kanalen møter kritikk for sin dekning.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling under feiringen av kronprinsessens bursdag i fjor sommer.

Foto: PAUL MADEJ / AFP

Da kong Carl Gustaf forlovet seg med Silvia Renate Sommerlath i mars 1976, var det få svenske journalister som fant forlovelsen interessant. Situasjonen er nokså annerledes foran det forestående bryllupet mellom deres datter, kronprinsesse Victoria, og Daniel Westling.

– Da kronprinsessen offentliggjorde sin forlovelse, ble jeg grepet fatt i på slottsplassen av en av SVTs tunge politiske reportere som euforisk spurte om hva jeg syntes om forlovelsen, forteller den svenske hoffeksperten Sten Hedman.

Nærmere 40 timer bryllups-TV

De svenske allmennkringkasterne Sveriges Television og Sveriges Radio satser tungt fram mot bryllupet med egne program og nettsider som teller ned til den store dagen, 19. juni.

På selveste kvinnedagen 8. mars går startskuddet for programserien «Det kungliga bröllopet», hvor alle som vil kan følge forberedelsene til bryllupet.

I tillegg er venner av brudetparet hyret inn som eksperter av både TV og radio. Kultursjef Åsa Linderborg i avisen Aftonbladet er en av flere som etterlyser en mer kritisk dekning av kongehuset.

– Jeg synes det er problematisk at man vil samle hele nasjonen rundt et slikt genuint udemokratisk symbol som kongehuset er, sier Linderborg til programmet Agenda i SVT.

Svenskene venter på offenliggjøringen av kronprinsesse Victorias forlovelse

VENTET SPENT: Svensk presse og andre interesserte venter på at forlovelsen mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling skal offentliggjøres.

Foto: Bob Strong / Scanpix/Reuters

Kritisk perspektiv

Linderborg anerkjenner at det svenske kongehuset har sterk folkelig oppslutning, men sier at det også gjelder ideen om allmenn stemmerett som regjeringen og riksdagen baserer seg på.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal granske både regjeringen og riksdagen saklig og objektivt, slår hun retorisk fast.

Likevel mener kommunikasjonsdirektør Helga Baagoe i SVT at de er kritiske nok.

– I motsetning til ukebladene, går vi bredt ut og får ikke minst inn det kritiske perspektivet. Det er veldig viktig for oss, og vi konkurrerer ikke mot ukebladene.

På spørsmålet om hvor de får inn dette kritiske perspektivet, svarer hun at det gjør deres nyhetsavdeling.

Underholdning

Da kong Carl Gustaf giftet seg på 1970-tallet, var det mer plass til en kritisk dekning av det svenske kongehuset. Men hans popularitet er uendret og hoffekspert Hedman mener at det er naturlig at allmennkringkasterne mykner opp noe i sin dekning av kongehuset.

– SVT må henge med om man overhodet fortsette og være på på banen, så det er ikke så rart. Det ville være veldig eiendommelig om de skulle holde på noe av de rigide innstillingene man hadde på 70-tallet.

Likevel mener mangeårig programleder Claes Elfsberg i SVT at kanalen må passe på at dekningen av kongehuset ikke får et for stort preg av underholdning.

– Når det gjelder nyhetsovervåkningen av av kongehuset, synes jeg vi kunne bruke ytterligere energi der, sier Elfsberg til Agenda.

Kronprinsesse Victoria forlovet

FORLOVELSE OFFENTLIGGJORT: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria, Daniel Westling og dronning Silvia.

Foto: HOVET PRESSBILDER / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.