Hopp til innhold

Nesten 40 timer med bryllups-TV

Rojal bryllupsfeber herjer nabolandet. Svensk media kaster seg på trenden.

Sveriges kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling gifter seg i Stockholm 19.juni.

Foto: Det svenske hoffet / AP

Om ganske nøyaktig fire måneder er det duket for folkefest i Sverige. Da gifter Kronprinsesse Victoria (32) seg med Daniel Westling (36) i Storkyrkan i Stockholm. Dette er den samme kirken som dagens svenske kongepar giftet seg i for 34 år siden.

Se video fra Dronning Silvia og Kong Carl Gustafs vielse i 1976:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Men allerede nå er svenskene i bryllupsmodus, og den store dagen opptar stadig mer plass i regionsaviser, ukeblader og fjernsynsmedier.

SVT og NRK satser tungt

Det er NRKs svenske søsterkanal SVT som skal ta seg av TV-overføringen av bryllupet. Kanalens talsman for bryllupssendingen, Martin Österdahl, bekrefter at de satser tungt på den kongelige merkedagen:

Martin Österdahl, SVTs talsperson for kronprinsessebryllupet

- Vi skal sende 35 timer med bryllups-TV, forteller SVTs talsperson for det kongelige bryllupet, Martin Österdahl.

Foto: SVT

- Vi skal sende 35 timer med TV-programmer som er relatert til bryllupet. 8.mars er det premiere på programserien ”Det kungliga bröllopet”, som skal gå hver mandag fram til 19.juni. Her vil vi følge forberedelsene fram mot dagen, forteller Österdahl.

For å korte ned ventetiden fram mot den store dagen, har SVT opprettet en egen hjemmeside for bryllupet inne på sine nettsider. Her kan brukerne boltre seg i gamle arkivklipp, kongelige blogger og annet rojalt snacks.

Også NRK kommer til å prioritere det kongelige bryllupet i juni.

- Vi skal dekke dette bredt, og reiser ned med egen reporter og kamerateam. Det blir sendinger fra dagene både før og etter selve vielsen, opplyser Kristi Marie Skrede fra nyhetsavdelingen i NRK.

Travelt på slottet

Ved det svenske slottet merker man at interessen for det forestående bryllupet er på en bratt, oppadstigende kurve:

- Det er veldig travelt her nå. Media er svært interessert i det kongelige bryllupet, bekrefter Marianne Bonbeck, informasjonssekretær ved det svenske hoff, til NRK.no.

den svenske kongefamiliens egne nettsider har man foreløpig valgt å fokusere på andre saker enn det forestående bryllupet, selv om både visuell profil for bryllupet og nøktern informasjon om selve dagen ligger ute på hjemmesiden.

- Største nyhetshendelsen i år

I Sveriges største avis, Aftonbladet, har redaksjonen forlengst begynt å lade opp til kronprinsessebryllupet. Hoffreporter Jenny Alexanderson opplyser at rojalt bryllupsstoff selger godt både på nett og papir:

Daniel Westling

Daniel Westling får tittelen Prins Daniel, hertug av Västergötland etter vielsen.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

- Interessen fra leserne er stor, og vi er allerede mange her på huset som jobber med bryllupet. På selve dagen kommer hele redaksjonens fokus til å være rettet mot vielsen. Dette er tross alt årets største nyhetshendelse her i Sverige, sier Alexanderson til NRK.no.

Daniel Westling, som har holdt en svært lav profil gjennom de åtte årene han har vært den svenske kronprinsessens kjæreste, må fremover belage seg på et liv i offentligheten. Interessen for hans person har allerede eksplodert, forteller Jenny Alexandersson.

Jenny Alexandersson

- Bryllupet er årets viktigste nyhetshendelse i Sverige, sier Aftonbladets hoffreporter Jenny Alexanderson.

Foto: Aftonbladet

- Han har alltid vært veldig anonym, nesten usynlig. I løpet av de årene han har vært sammen med Kronprinsessen, har han kun gitt to-tre intervjuer til media. Avisene har forsøkt å grave i fortiden hans for å finne noe på ham, men så langt har de har ikke lyktes, forklarer Alexandersson.

Den erfarne hoffreporteren har fortsatt det norske kronprinsbryllupet i 2001 friskt i minne:

- Det var et veldig vakkert bryllup. Jeg tror ikke det svenske kronprinsessebryllupet blir veldig ulikt Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marits bryllup. Men her i Sverige håper vi selvsagt at det skal bli enda flottere!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober