Kronprinsesse Victoria er forlovet

Sveriges kronprinsesse Victoria har forlovet seg med kjæresten Daniel Westling. I dag kom offentliggjøringen.

Sveriges kronprinsesse Victoria og Daniel Westling på en hockeykamp i Globen i februar i fjor.

Kronprinsesse Victoria og kjæresten Daniel Westling.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / Scanpix Sweden

Selve bryllupet skal stå forsommeren 2010.

- Som dere kanskje aner er det noe spesielt jeg vil meddele, nemlig forlovelsen mellom kronprinsessen Victoria og Herr Daniel Westling, sa kong Carl Gustaf i et videoklipp fra Hoffet.

- Det er selvsagt en stor hendelse for vår familie, men jeg har en følelse av at det kommer til å bli en minst like stor hendelse for dere også, sa kongen.

Se video fra Youtube:


LES OGSÅ: Kongelig besøk i Longyearbyen
LES OGSÅ: Machete-mann pågrepet

Statsminister Fredrik Reinfeldt skal ha blitt informert om forlovelsen allerede søndag kveld. I forbindelse med statsråd på slottet i dag ble resten av regjeringen informert. Både kong Carl Gustaf, dronning Silvia og kronprinsessen var til stede under orienteringen. Det var trolig også Daniel Westling.

En vanlig gutt

Kronprinsesse Victoria (31) møtte treningsinstruktøren Daniel Westling (35) i 2002.

Daniel Westling beskrives som en vanlig gutt fra tettstedet Ockelbo nord for Gävle på østkysten.

Han er deleier i et treningsstudio i Stockholm, og det var da kronprinsessen ble med lillesøster Madeleine for å trene der for snart sju år siden, at de to traff hverandre.

Lang ventetid

Lenge har svenskene ventet i spenning på en kunngjøring om forlovelse. Spekulasjonene har vært mange, men endelig ser det ut som om ventetiden er over for bryllupshungrige svensker.

Grunnen til at paret venter helt til 2010 med bryllupet kan ha sammenheng med at det da er 200-årsjubileum for Bernadottenes ankomst til Sverige.

Store byggearbeider rundt Stockholms Slott kan være en annen årsak. Ved en slik stor begivenhet som et kongelig bryllup vil man helst presentere hovedstaden på best mulig måte.

Westling vil etter bryllupet få tittelen prins Daniel, hertug av Västergötland.

Skeptisk dronning

Dronning Silvia skal ha vært skeptisk til datterens valg av kjæreste ettersom han verken var språkmektig eller hadde høyere utdanning, men bare en ung mann med stor interesse for trening og idrett.

Kongelig besøk i Longyearbyen

Kronprinsparet er gode venner av kronprinsesse Victoria og blir trolig invitert i bryllup. Her fra et besøk i en barnehage i Longyearbyen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Men Victoria var svært forelsket og nektet å oppgi forholdet. Dermed ble han etter hvert sendt på "prinseskole" for å lære seg språk og "vett og etikette", ifølge den svenske avisen Expressen.

Paret han imidlertid måttet følge strenge regler, og i mange år fikk de ikke lov å vise seg sammen i offisielle sammenhenger.

I fjor fikk ba Victoria om tillatelse til å ta med Daniel til København for å feire kronprins Frederiks 40-årsdag ettersom det var en privat fest. Da ble svaret endelig ja.

I dagens offentliggjøring fra Hoffet sier dronning Silvia at hun opplever sin kommende svigersønn som ydmyk, men bestemt.

- Daniel er full av energi, han er positiv og omtenksom. Han kommer til å bli en utmerket make til Victoria. Vi har full tillit til ditt valg, Victoria, og jeg vil alt for å hjelpe og støtte dere begge to, sa mor Silvia.

Haakon gratulerer

– Å, det var jo hyggelig da, kommenterte kronprins Haakon med et smil da han ankom ski-VM i Liberec i Tsjekkia i formiddag.

Kronprinsen er en svært god venn av kronprinsesse Victoria, og den norske kongefamilien blir garantert blant de mange gjestene ved bryllupet i Stockholm neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt