Hopp til innhold

– Norske medier sviktet under Baneheia-saken

Svein Tore Bergestuen, som har laget en podcast om Baneheia-saken, mener medienes dekning av saken bør granskes. Han får støtte fra Norsk Presseforbund.

Viggo Kristiansen hjemme

Viggo Kristiansen ble sluppet fri fra Ila fengsel og forvaringsanstalt 1. juni i fjor. Nå ber Riksadvokaten om at han frifinnes for drap og voldtekt i Baneheia-saken.

Foto: Leif Dalen / NRK

På fredag ble det kjent at Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen er uskyldig og må frikjennes for drapet og voldtekten i Baneheia-saken.

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept og voldtatt i 2000.

Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen har laget en podkast om Baneheia-saken.

Foto: Privat

De tidligere kameratene Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble begge dømt i saken. Men Kristiansen har hele tiden hevdet at han var uskyldig.

Helt siden dommen ble kjent har Kristiansen flere ganger forsøkt å få saken opp i Gjenopptakelseskommisjonen, før han til slutt fikk medhold og ble senere løslatt i 2021.

Bergestuen mener medias dekning kan ha påvirket Kristiansens mulighet til å få gjenoppta saken sin.

– Det som skiller det gode fra det dårlige i pressen handler om at man ikke tar seg bryderi med å sette seg i saken. Det som slår aller hardest er kommentarjournalistikken som har preget denne saken, der Bergestuen hevder man har vært helt bastant hele veien, uten interesse for å sette seg inn i saken.

Mener journalister er for avhengig av politiet

Kjersti Løken Stavrum fra ytringsfrihetskommisjonen mener at journalister bør få tilgang til mer informasjon under en etterforskning. De vil dermed være mer uavhengig politiet i dekningen av kriminalsaker.

– I dagens situasjon er man som journalist helt avhengig av at noen i politiet lekker dokumenter og informasjon. Det setter journalister i en vanskelig rolle, sier Stavrum, og legger til:

– Da er det ikke lett å få oversikt over materialet og det er heller ikke lett å være kritisk mot dem som du er avhengig av for å få dokumenter og informasjon. Den situasjonen må bli endret etter Baneheia-saken.

Kjersti Løken Stavrum forfatterbilde

Kjersti Løken Stavrum er leder i ytringsfrihetskommisjonen og Norsk PEN.

Bergestuen er enig med Stavrum. Han etterspør nå en gransking av medias dekning av saken.

Ifølge Bergestuen er Baneheia først og fremst er Norges største rettsskandale, justisskandale og et justismord.

– Men det er også deler av pressens dekning som vi må rette opp i, mener Bergestuen, som forklarer at forutsetningen for å klare det er at vi må lære av det.

– Og skal vi lære av det må vi først finne ut av hva vi gjorde feil. Og da kreves det en gransking.

Oppfordrer mediene til egenevaluering

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er enig i at mediene bør granske seg selv i dekningen av saken. Hun ser at mange redaksjoner allerede er i gang.

– Det synes jeg er bra, og jeg ønsker å oppfordre alle redaksjoner som har dekket saken til å gjøre det.

Elin Floberghagen

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, oppfordrer redaksjoner til å gjennomføre en egen-evaluering av dekningen i Baneheia-saken.

Foto: Norsk Presseforbund

Men Presseforbundet ser ikke for seg at de skal gjennomgå alt som er publisert de siste 22 årene.

Likevel så planlegger de et større møte hvor de skal diskutere de overordnede spørsmålene og lærerpunktene i saken.

– Det er veldig mye vi kan lære, men jeg skal ikke være ekstremt konkret akkurat nå fordi vi må gjennom dette og bruke tid på å gjøre disse evalueringene.

Til NRK sier redaktørforeningen at mediedekningen av Baneheia-saken skal bli et sentralt tema på foreningens høstmøte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.