Hopp til innhold

Last ned film og program fra NRK

Denne gaven til deg selv - eller andre - er ikke begrenset til jula alene. Hvis du lærer deg å bruke bittorrent-teknologien for å laste ned filmer og TV-programmer, får du et høykvalitetstilbud fra NRK og andre, som du gjerne må dele med flere.

Med PC i baksetet

Hvis du laster ned et program kan du ta det med deg over alt - selv om du ikke er knyttet til internett.

Foto: NRK

Å laste ned via BitTorrent er helt lovlig - forutsatt at den som har lagt ut filene har tillatelse til det. Når NRK gir deg tilbudet, er det fordi vi har klarert rettighetene til innholdet vi vil dele med deg.

Dette er noen av programmene du kan få

Listen over alle programmene får du i den fullstendige oversikten fra NRKbeta.

SE OGSÅ:

Bergensbanen

Interessen for å laste ned programmet Bergensbanen har vært stor.

Foto: Rune Fossum, NSB

Definisjon av begreper

 • Nett-tv : Dette er ikke nedlasting. Du ser på et program, en fil, som ligger hos NRK.no. Du må være tilknyttet internett mens du ser på.
 • Podkast : Dette er nedlasting i lav kvalitet. Du får radio- og tv-programmer rett fra NRKs server ned på PCen din, og kan overføre de ikke altfor store filene til håndholdte dingser, som mobiltelefoner og ipods.
 • BitTorrent : Disse programmene kan ha svært høy bildekvalitet, og ideen er at du laster ned små biter av tv-programmet fra andre som også har lastet ned det samme programmet. Dermed blir det ikke "kø" på NRKs server av mange som vil ha de store filene vi snakker om her.

Lett å dele

Etter at du har lastet nedprogrammet, kan du brenne det på en DVD og gi bort. Mange av programmene er fantastisk Norgesreklame og lastes ned av utlendinger i stor stil. Det har for eksempel 60 000 vært visninger av den engelske artikkelen Download Bergensbanen in HD i løpet av fire døgn.

Vil du forstå BitTorrent-teknologien bedre, anbefaler vi denne denne forklaringen fra NRKbeta: BitTorrent for din bestemor . Vi kan love deg at du vil imponere mange 15-åringer med det du lærer her!

Hvordan laste ned - i praksis

De fleste må installere et program på datamaskinen for å kunne laste ned BitTorrent-filer. Det finnes flere programmer, og det kan du lære mer om i artikkelen Hvordan laste ned med BitTorrent .

330 skadronen

De liker ikke å bli kalt helter, redningsmannskapet i 330-skvadronen, men programmene om dem taler til hjertet! Og for en norgesreklame - last ned!

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Tommy «Proffen» Karlsen Sandum bisettes fredag

  Skuespiller Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo fredag. Det skriver NTB.

  Sandum er trolig best kjent for sin rolle som Proffen i filmene om «Pelle og Proffen», basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen.

  Artister som Jarle Bernhoft, Ingrid Olava og Tuva Syvertsen skal opptre i bisettelsen, ifølge VG. Det skal også Håvard Bakke, som spilte Pelle i filmene.

  Ifølge avisa innledet presten med å si at 48-åringen døde av blodpropp i lungen.

  Sandum døde tirsdag 6. februar.

  Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke i Oslo 23.02.2024.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB