Musikk-Norge i sorg over tapet av Anders (20)

Norske artister sørger etter Honningbarna-trommis Anders Askildsen Eikås' tragiske død.

Landets musikkmiljø våknet i dag til nyheten om at Honningbarnas trommeslager Anders Askildsen Eikås omkom i en bilulykke.

Mari Garås Monsson

Urørt-programleder Mari Garås Monsson.

Foto: NRK P3
Transit = Jan Kenneth Transeth

Jan Kenneth Transeth i Honningbarnas plateselskap Karmakosmetix Records.

Foto: Alf Solbakken

– Vår dypeste medfølelse går ut til Honningbarna i dag. Forferdelig trist. Hvil i fred, Anders, skriver rockekolleger Kråkesølv på Twitter.

Bandet blir sett på som ett av de mest lovende i norsk musikkliv, og vant i januar Spellemannpris i kategorien beste rock for debutplata «La alarmane gå».

– Dette er helt ubeskrivelig trist! Vi føler med dere. De varmeste tanker fra oss, tvitrer Donkeyboy.

Send en siste hilsen til Eikås på Urørts nettsider.

– Utrolig lun og fin fyr

Eikås og Honningbarna slo gjennom for alvor da bandet ble Årets Urørt 2011.

– Dette var en uvirkelig nyhet å våkne til. Jeg har en veldig medfølelse for familien hans og ikke minst for resten av Honningbarna, sier Urørt-programleder Mari Garås Monsson.

Monsson var programleder da Honningbarna vant Urørt-konkurransen i fjor. Hun har fulgt dem fra undergrunnen og fram til Spellemann.

– Anders var en utrolig lun og fin fyr, og genuint hyggelig å møte på uansett når det var. Han var en dyktig og karakteristisk trommeslager, sier hun.

– Godhjertet og omtenksom

– Anders var en veldig fin fyr. Han var godhjertet, omtenksom, snill
og presis i alt han foretok seg. Jeg har bare godt å si om den mannen, sier Jan Kenneth Transeth i bandets plateselskap Karmakosmetix Records.

Han fikk den triste beskjeden i natt, men har ikke fått tenkt noe på hva dagen eller fremtiden vil bringe for det talentfulle bandet.

– Dette er en mørk og tung dag for alle som kjenner Honningbarna. Men våre varmeste tanker går til Anders' familie, som har det veldig vanskelig akkurat nå, sier Transeth.

Han forteller at kulturmiljøet i Kristiansand bærer preg av den triste nyheten.

– Jeg har bevisst styrt unna det mediene skriver og tenker at det er viktig å ta ett skritt av gangen. Men jeg har fått med meg at nyheten har gjort inntrykk på mange her i byen og ellers.

Eskil Pedersen, leder i AUF.

AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX
Sondre Lerche

Artist Sondre Lerche.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK
maria mena

Maria Mena.

Foto: NRK P3

– Når folk sier ting som «i dag er vi alle Honningbarn» i forskjellige sosiale medier, tenker jeg at det oppsummerer følelsene mange sitter med på en bra måte, legger han til.

– Trist og meningsløst

På mikrobloggnettstedet Twitter strømmer det på med hilsener til sørlandsbandet.

AUF-leder Eskil Pedersen har selv opplevd et halvt år i sorg, og føler med Honningbarna.

– Fryktelig trist og meningsløst å høre at en av Honningbarna er borte. En dyktig og sympatisk gjeng. Mine tanker går til dem, tvitrer han.

– Kjærlighet og styrke til @honningbarna og Anders Askildsen Eikås' familie og nærmeste på denne meningsløse dag, tvitrer Sondre Lerche.

– Varme tanker til @honningbarna og alle pårørende. Meningsløst og trist, tvitrer Marit Larsen, som også var nominert til Spellemann i år.

– Kondolerer @Honningbarna. Hvil i fred Anders ♥, tvitrer Maria Mena.

LES OGSÅ:

Se Honningbarnas konsert fra Øyafestivalen 2011:

Video Se Honningbarnas konsert fra Øyafestivalen

VIDEO: Honningbarna spilte 12. august 2011 på Øyafestivalen i Oslo. Se hele konserten.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK