Hopp til innhold

Ansatte krever debatt

Ansatte ved Nasjonalmuseet kaller flyttingen av Nasjonalgalleriet for kulturvandalisme. De mener beslutningen er dårlig begrunnet, og at de selv har blitt kneblet underveis.

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Vi har kommet i den forunderlige situasjon at det departmentet som skal passe på denne delen av vårt kulturliv, truer med ikke å gjøre noen ting hvis ikke vi holder kjeft. Det går jo ikke an, sier Nils Messel som er førstekonservator ved Nasjonalmuseet.

I forrige uke vedtok regjeringen å flytte de tre nasjonalmuseene til vestbanetomten. Like etter ble det kjent at de nye permanente utstillingslokalene ikke kommer til å bli større enn de har vært før.

- Det kan umulig bli plass til alt man tenker seg å putte inn i det bygget, fortsetter Messel som har vært leder for maleriavdelingen på Nasjonalgalleriet og begynte ved museet første gang i 1973.


Les mer: Vestbanetomten blir for liten

Forhastet

- Vi trodde ikke våre egne ører da dette kom i fjor vår, sier Nils Messel. Plutselig - i løpet av noen uker - fikk vi beskjed om at vi skulle flytte alt. Vi ble rimelig fortvilet over at Kulturdepartementet kunne finne på noe sånt.

Nils Messel er ikke den eneste av de ansatte ved Nasjonalmuseet som nå tar bladet fra munnen. Også seniorkurator Randi Gaustad er oppgitt over kulturministerens fremgansmåte.

- Det å forlate Nasjonalgalleriet bør det være en offentlig debatt om. Det skal ikke være slik at en person (Trond Giske, red. anm.) bestemmer seg i full fart uten å konferere med andre enn sine egne folk.

Lei av knebling

De ansatte er lei den langvarige knebling av debatten.

Da Trond Giske og Erling Lae i fjor vår slapp nyheten om at Nasjonalgalleriet skulle flyttes til Vestbanen - sammen med Museet for samtidskunst og Kunstindistrimuseet, skjedde det helt uten offentlig debatt.
Daværende direktør Allis Helleland gav de ansatte ved Nasjonalmuseet munnkurv, mens Trond Giske lenge har truet med å holde tilbake pengene dersom det ble mer krangling om fusjonen.

Krever åpen debatt

- Vi har vel fått en forståelse for at vi ikke må si for mye. Vi har oppfattet Kulturdepartementet dit hen at hvis ikke vi nå er snille og ter oss ordentlig, så blir det ikke noe av, sier Messel.

Nils Messel mener Kulturdepartementet avslører kulturløshet ved å flytte Nasjonalgalleriet- som rommer landets største kunstskatter. Han mener maleriene hører hjemme i Nasjonalgalleriets bygning.

Nå vil de ha en grundig gjennomgang før det blir utlyst en arkitektkonkurranse.

Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Halvard Ingebrigtsen, sier til NRK at det ikke har vært mangel på debatt. Han viser til at det har vært mye debatt om Nasjonalgalleriet og Tullinløkka opp gjennom årene.

- Klarer ikke stille ut alt

Både Nils Messel og Randi Gaustad er bekymret for at utstillingsarelene til de permanente samlingene ikke vil bli større i et nybygg, enn det de har i dag.

Slik kan malerier av store norske kunstnere som Harald Sohlberg og Thorvald Eriksen fortsatt bli liggende i arkivene - slik de har gjort hittil.

Konstituert museumsdirektør, Ingar Pettersen, mener i midlertid at plassproblemene vil løse seg ved at de får et tilleggsareal på 5000 kvadratmeter til skiftende utstillingene.

- Det er store arealer, og jeg mener at dette er et veldig godt prosjekt for Nasjonalmuseet.

- Man klarer dessuten ikke alltid å stille ut alt, sier Pettersen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober