Hopp til innhold

Brenner forlater Bokprogrammet

- Jeg kommer aldri til å glemme intervjuet med stjerneforfatter Philip Roth i snøfokk og kulde, sier Hans Olav Brenner. Etter påske legger NRK ned Bokprogrammet i sin nåværende form.

Hans Olav Brenner (Februar 2010)
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Hans Olav Brenner tropper av som programleder for NRKs populære litteraturprogram på TV. Dette blir siste sesong med Bokprogrammet, som hadde sin første sending i januar 2006.

- Det oppleves ikke som om Bokprogrammet legges ned, fordi litteraturprogrammet kommer til å fortsette, om enn i en annen form. Vi jobber med å utvikle den nye rekken av kulturprogrammer som skal gå på NRK2 hver uke til høsten, sier Brenner.

Siden første sending for nøyaktig fire år siden, i 2006, har programmet opparbeidet seg en ledende posisjon blant litteraturprogrammer i det bok-elskende Norden. Det har også ført til heftig debatt både om Guillou og maskuline røverhistorier , Helvetet og Kjærlighet i utroskapens tid NRK.no/litteratur .

SE i Nett-TV: Bokprogram om Helvete

Reportasjereiser til forfattere land og strand rundt og portrettintervjuer med innblikk i alt som kan foregå mellom to permer, rundt, i, og bak bøkenes verden, har gjort Bokprogrammet med programleder Hans Olav Brenner populært.

SE i NETT-TV: Alt fra Bokprogrammet (2006-2010)

Rykter på Facebook

I 2009 økte seertallene, og programleder Hans Olav Brenners tilhengerskare bare fortsetter å vokse. Mellom medlemmer i nettsamfunnet på Facebook begynte ryktene å svirre denne uken.

Bokprogrammet legges ned
Foto: NRK

Har intervjuet over 300 forfattere

Etter over 300 forfatterintervjuer blir Hans Olav Brenner, med bok under armen, kjent igjen på gaten.

- Det er utrolig hyggelig med all responsen på programmet, og jeg blir berørt av at folk kommer bort og forteller om en intens leser-opplevelse eller at de har sett noe de likte i Bokprogrammet, sier Brenner.

I september 2009 fikk Hans Olav Brenner Hestenes-prisen , som går til journalister som utmerker seg gjennom reportasjer, interjvuer eller portretter - helst om litteratur eller film.

Likevel, vinteren 2010 er siste sesong med Brenner som programleder for Bokprogrammet:

- Jeg har fått reise verden rundt for å intervjue store forfattere, og har opplevd mer enn jeg kunne drømme om. Men, jeg er tilhenger av forandring – også når det gjelder meg selv, sier Brenner.

SE i Nett-TV: Brenner på bokmessen i Frankfurt (2008)

SE i Nett-TV: På Svalbard med åtte av verdens beste reisebokforfattere

SE i Nett-TV: Brenner møter Salman Rushdie

Taklet Philip Roth i snøfokk

- Jeg kommer til å savne det fruktbare team-arbeidet rundt produksjonen av Bokprogrammet. For meg har dette vært et enormt dannelsesprosjekt, fra de første intervjuene da jeg var litt usikker på hva litteraturformidling dreide seg om, til i dag hvor jeg kanskje ikke har like stor ærefrykt før et intervju. Jeg har beveget meg fra veldig ydmyk til mindre ydmyk, sier Brenner.

Den opplevelsen som stikker seg fram som den største, må være intervjuet med den amerikanske forfatteren Philip Roth, mener Brenner.

- Forlaget ringte meg på forhånd for å advare meg, så jeg var utrolig nervøs. Og etter å først ha overnattet på et hotell uten varmeanlegg, stod jeg foran Roth for å intervjue ham nærmest i snøfokk.

SE i Nett-TV : Møte med Philip Roth (USA)

I løvet med Kerstin Ekman

- Jeg kommer aldri til å glemme intervjuet med den svenske forfatteren Kerstin Ekman, som legger seg ned i det våte løvet for å demonstrere hva skogen er, eller togturen med Dag Solstad, sier Brenner.

SE i Nett-TV: Kerstin Eckman legger seg i lyngen

SE i Nett-TV: Hele togturen med Dag Solstad

Det har blitt mange togturer løpet av sesongene med Bokprogrammet, og programmet har også fått ord på seg for å være det største kollektiv-trafikk-programmet på norsk TV. Med en bok under armen har Brenner gått av og på trikker, tog og busser i både lette og dype samtaler med hyggelige forfattere. Gunnhild Øyehaug når opp til karakteristikken ekstremt hyggelig, mener Brenner.

- Nesten alle forfattere er hyggelig, men noen av dem må varmes opp. Cees Noteboom var så sur at vi måtte gå mange runder før vi kom i gang, sier Brenner.

Pinlig å provosere Brøgger

Inntrykket av Hans Olav Brenner som den rolige, høflige og dannete unge mannen stemmer nok, og det bringer Brenner tett inn på forfatterne og åpner samtalene. Men, som journalist er han også skarp og direkte i spørsmålsstillingen.

Den danske forfatteren Suzanne Brøgger ble provosert og lurte på om hun var havnet i en gapestokk.

I sitt mest pinlige øyeblikk i Bokprogrammets historie opplevde Brenner at han kanskje gikk litt for undersøkende til verks.

SE i Nett-TV: Suzanne Brøgger blir utfordret om sin selvbiografiske roman

- Det ble en ekstremt pinlig situasjon der jeg for alvor erfarte hvilken kraft som kan ligge i ”Hvorfor”-spørsmålet. Når man spør mennesker om hvorfor det gjør som de gjør, opplever nok mange det som særlig utfordrende, sier Brenner.

Arbeider med nytt kulturprogram

Det er fortsatt mange forfattermøter igjen i vinterens sesong med Bokprogrammet.

Neste sending tirsdag 22. februar, kl. 22.30: Bokprogrammet direkte i Nett-TV

Selv om Hans Olav Brenner tar en pause fra skjermen, kommer han forhåpentligvis sterkt tilbake. Litt hemmelighetsfullt kan han avsløre at det utvikles et nytt Kulturprogram for NRK, antakeligvis med sendestart i 2011.

Hans Olav Brenner (2010)

Hans Olav Brenner arbeider med et nytt kulturprogram som er planlagt med sendestart rundt 2011.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters