Hopp til innhold

Feigt å være trofast?

- Selvrealisering i dag er å prøve å få med seg mest mulig. Det er lett å gjøre det. Det får ingen konsekvenser, sier forfatter Trude Marstein til Bokprogrammet.

Trude Marstein, forfatter
Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

SI DIN MENING! MÅ KJÆRLIGHET VÆRE MELLOM TO?

- Trude Marstein regnes som en av de mest interessante blant den yngre generasjonen norske forfattere, en skarpsynt observatør, sier litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim.


I sin nye roman kan Marstein ha fanget opp en tendens i tiden som river bunnen ut av det mange holder forsiktig mellom to hender, høyt opp – kjærlighetsforholdet mellom to.

Kyss

Mer enn to i et kjærlighetsforhold?

Foto: Katarina Sundelin / 6PA/MAXPPP

For Heidi, hovedpersonen i romanen, virker det lekende lett:

- Når familien skal på hytta, lyver hun på seg et årsregnskap som må avsluttes, og blir i byen sammen med Mikkel. Et døgn blir til to før hun omsider kommer seg på toget for å gjenoppta familielivet. Hvis det går an, etter alt som har skjedd, sier kritiker Marta Norheim.

ANMELDELSE AV Ingen ting å angre på HER

Kjærlighet i frihetens tid

Trude Marstein sier til Bokprogrammet at hun tror det sier noe om tiden vår lever i nå, i forhold til for bare ti år siden. Vi er kanskje utro med større letthet.

Trude Marstein, forfatter

Forfatter Trude Marstein har skrevet 'Ingen ting å angre på', 2009

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

- Selvrealisering i dag er å prøve å få med seg mest mulig. Det er lett å gjøre det, det er lett å stoppe, det er lett å ha gjort det. Det får ingen konsekvenser. Alt er lett, samvitigheten er lett, lidenskapen er lett, sier Marstein.

* Les flere saker fra NRK Litteratur HER

Er det greit å være utro?


Romanen ”Ingen ting å angre på” roses av kritikerne for den treffsikre stilen og følelsen av ubehag forfatteren klarer å mane frem. Den skildrer hvor vanskelig det er å være trofast og hvor vanskelig det er å bryte ut. Kynisk, mener flere lesere vi har snakket med.

Sex og samliv (illustrasjonsfoto)
Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

For alle som er romantisk anlagt, er det utfordrende å lese om hvor hemningsløst Trude Marsteins heltinne setter seg selv i sentrum. Men, kanskje er hun representanten for den pragmatiske moderne kjærligheten.

Derfor har programleder i Bokprogrammet, Hans Olav Brenner spurt flere

Hans Olav Brenner og Kjærlighet i frihetens tid

Programleder Hans Olav Brenner spør deg.

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

forfattere, og ikke minst folk på gata for å finne ut hvor trofastheten står i dag. Har Marstein tatt mannen og kvinnen anno 2009 på kornet? Er det feigt å være trofast?

HVA MENER DU?
ER DET PLASS TIL MER ENN TO I ET FORHOLD?

KOMMENTER SAKEN HER:


Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)