Hopp til innhold

- Helvete har ingen plass

Den kristne og folkekjære artisten Sigvart Dagsland tror ikke at helvete finnes. Forfatter Olaug Nilssen utfordrer ham, og mener Dagsland ikke kan velge bort det som ikke passer.

Sigvart Dagsland

Sigvart Dagsland.

Foto: NRK

TRENGER VI ET BEGREP OM HELVETET? HVA MENER DU? DELTA I DEBATTEN NEDENFOR!

Se video: Sigvart Dagsland om himmel og helvete

Dagsland, som har gitt ut 14 album med for det meste kristne tekster, sier selv han alltid har tilhørt den åpne, liberale fløyen. Han har valgt seg en kristendom uten helvete.

- Jeg tror helvete er en illusjon. Jeg tror ikke at det ikke finnes et slikt sted, sier Sigvart Dagsland til Bokprogrammet.

Tror du helvete eksisterer?

Bakgrunn fra Ten sing

Olaug Nilssen

Olaug Nilssen

Foto: NRK

Dagsland har i likhet med forfatter Olaug Nilssen sin kristne bakgrunn fra Ten sing-miljøet og KFUK/KFUM-bevegelsen.

Hun reagerer sterkt på Dagslands uttalelser, og mener at man får ta med helvete hvis man kaller seg kristen.

- Man kan ikke velge bort det som ikke passer. Er du kristen så må du tåle trusselen om helvete også, sier Olaug Nilssen.

Se video: Olaug Nilssens reaksjon

- Helvete hører ikke hjemme

Folk på gaten: Uenige om helvete

Tidligere biskop Odd Bondevik vil helst ikke at vi snakker om helvete som et sted. Han har et vrient forhold til både helvete og fortapelsen i Bibelen, og var i en vanskelig knipe da han skulle innsettes som biskop i 1991.

Bondevik mener begrepet er tømt for innhold, i en verden hvor vi snakker om "helvetesuke i militæret" og "svigermor fra helvete".

Odd Bondevik

Pensjonert biskop, Odd Bondevik.

Foto: NRK

- Jeg er ikke svovelpredikant, og ville adri bruke helvete som skremselspropaganda. Jeg har møtt endel mennesker som er blitt utsatt for sliktl, og forstår veldig godt at de har hatt det vondt, sier han Odd Bondevik.

Se video: Bondeviks tar avstand fra helvete

Mener du helvete eksisterer?

Les også: Til helvete med Bokprogrammet

Følg oss og delta i diskusjonen på http://twitter.com/nrkbok

Se Bokprogrammet tirsdag 1. september.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK