Hopp til innhold

Sigrid Parow Wildish

Sigrid er vanligvis ansatt i Siemens - men på fritiden er hun lidenskapelig opptatt av Jane Austen og hennes forfatterskap!

Sigrid Parow Wildish
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Sigrid er 45 år, og bor i Trondheim. Hun er gift med en engelskmann, og det var i den perioden de bodde i England, at hun ble interessert i bøkene til Jane Austen.

Noe av det Sigrid synes er spennende ved bøkene er at de på en god og realistisk måte forteller om livet fra den tiden. Og ikke minst at forfatteren gjennom bøkene forteller om seg selv.

Sigrid er til daglig controller i Siemens.

Jane Austen

Jane Austen, malt av Ozias Humphry i 1788/89.

Foto: STAN HONDA / AFP

Sigrids emne

Jane Austen var en britisk forfatterinne, som levde på begynnelsen av 1800-tallet.

Alle bøkene hennes handler om kjærlighet og ekteskap, og om nødvendigheten av å bli gift for å bli forsørget. På den tiden hadde kvinner få eller ingen muligheter til lønnet arbeid.

Selv levde Austen et rolig liv med foreldre og søsken, for det meste i landlige omgivelser i Hampshire.

Flere av bøkene hennes har blitt filmatisert for både film og fjernsyn.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober