NRK Meny
Normal

Jane Austen

Jane Austen skrev bøker om den engelske overklassens fornuft, følelser, stolthet og fordommer - bøker som har fengslet lesere i over to hundre år.

Jane Austen
Foto: STAN HONDA / AFP

Jane Austen var en britisk forfatterinne, som levde på begynnelsen av 1800-tallet.

Alle bøkene hennes handler om kjærlighet og ekteskap, og om nødvendigheten av å bli gift for å bli forsørget. På den tiden hadde kvinner få eller ingen muligheter til lønnet arbeid.

Selv levde Austen et rolig liv med foreldre og søsken, for det meste i landlige omgivelser i Hampshire.

Flere av bøkene hennes har blitt filmatisert for både film og fjernsyn.

Les mer om Jane Austen på Wikipedia

Einar Bjorvand

Fagdommer Einar Bjorvand

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Einar Bjorvand er førsteamanuensis i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. Han er spesielt ekspert på det 16. århundre: Henrik VIII og Elizabeth I, renessansen og reformasjonen. Han har gitt flere publikasjoner, spesielt om dikteren Edmund Spencer.

Han underviser innen alle perioder på Universitetet, og har veiledet mange hoved- og masteroppgaver innen engelsk litteratur.

Einar er opptatt av lokalhistorie fra 2. verdenskrig, og han er engasjert i politikk og menighetsarbeid.

Kandidaten

Sigrid Parow Wildish er 45 år, og bor i Trondheim. Hun er gift med en engelskmann, og det var i den perioden de bodde i England, at hun ble interessert i bøkene til Jane Austen.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix