Hopp til innhold

Seier til Radiodokumentaren - igjen

NRK har vunnet førsteprisen i den prestisjetunge konkurransen Prix Italia i klassen for radiodokumentarer i Torino.

Lasse Nederhoed

Lasse Nederhoed laget årets beste europeisk radiodokumentar.

Foto: Radiodokumentaren / NRK

NRK Radiodokumentaren og Lasse Nederhoed vant i dag «Prix Italia Best European Radio Documentary of 2012» for sin radiodokumentar «Fornuft og følelser».

I konkurranse med de 39 beste radiodokumentarene fra 24 land, stakk Nederhoed og NRK av med seieren.

Radiodokumentaren til Lasse Nederhoed vant også prisen for Årets spesialprogram i den norske radiokonkurransen Prix Radio samme uke.

Prestisjetung konkurranse

Prix Italia er verdens eldste verdensomspennende mediekonkurranse. Den startet i 1948, og blir arrangert i september hvert år.

Her møtes tusenvis av mediefolk for å lytte til og se på verdens beste TV, radio og nett. Innenfor radio konkurreres det i 3 sjangre: dokumentar, drama og musikk, og i hver klasse deles det ut to priser.

Prix Italia har et tradisjonelt jurysystem hvor representanter for medlemslandene etter tur sitter i juryen.

Med nok en seier befester Dokumentarredaksjonen Radio i NRK en gang sin posisjon som en av verdens ledende dokumentarredaksjoner i etermediene.

Siden 1996 har redaksjonen vunnet Prix Italia 5 ganger og Prix Europa 8 ganger med sine dokumentarer, samt prisen for Norges beste radioprogram og radiodokumentar flere ganger.

Ifølge redaksjonsleder Kari Hesthamar skyldes det hardt arbeid fra begavede medarbeidere, og en kultur hvor medarbeiderne hjelper hverandre til å bli gode.

«Fornuft og følelser»

I den prisvinnende dokumentaren «Fornuft og følelser» følger vi Dag og Bjarte Berntsen gjennom Bjartes 11. og foreløpig siste rettsak i Drammen Tingrett, der han er tiltalt for 34 tilfeller av brudd på veitrafikkloven.

Bjarte Berntsen var på slutten av 90-tallet en av Norges mest profilerete basehoppere. Han har fløyet et stjålet småfly mellom tårnene på Oslo Rådhus, og han har hoppet i fallskjerm fra Hotell Plaza og statsminister Jaglands balkong. Tretten år og elleve dommer senere, er han fortsatt på flukt fra politiet. I vanvittig høy fart.

Som 20-åring oppdaget at amfetamin ga en indre ro som ingen av ADHD-medisinene noen gang hadde gitt ham, og derfra gikk det galt.

Hederlig omtale

Også Radio Musikk gjorde det bra i årets prisutdeling. Det ble finaleplass på «Brev fra fengslet», laget av Kjetil Bjørgan med musikk spesialkomponert av Ginge Anvik.

Programmet ble fremhevet for særlige kvaliteter, og fikk juryens «special mention». Det var totalt 20 program fra 17 land med i denne kategoteien.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober