Hopp til innhold

"Very Important Criminal"

I august 1998 fløy Bjarte Berntsen et stjålet småfly mellom tårnene på Oslo Rådhus. Han hoppet i fallskjerm fra Hotell Plaza og statsminister Jaglands balkong. Tretten år og elleve dommer senere er han fortsatt på flukt fra politiet. I vanvittig høy fart.

Bjarte Berntsen

- Jeg har trent på politijakter og stopper aldri for politiet. Uansett hva de svina gjør, kommer jeg resten av livet til å gi full gass! sier Bjarte Berntsen.

Foto: Lasse Nederhoed

På slutten av 90-tallet var Bjarte Berntsen en av Norges mest profilerte basehoppere.

– Man får ikke kick av å studere matematikk på Blindern, sa han til Dagbladet den gangen.

Men det gikk fryktelig galt. Ikke fordi han falt 80 meter fra en silo og brakk ryggen, men fordi han som 20-åring oppdaget at amfetamin ga en indre ro som ingen av ADHD-medisinene noen gang hadde gitt ham.

Kriminell gjenganger og mattelærer

Bjarte ble avhengig av amfetamin, og narkobruken førte ham inn i et kriminelt miljø. I 2006 havnet han på politiets liste over kriminelle gjengangere, den såkalt VIC-lista (Very Important Criminal). Samtidig underviste han medisinstudenter i statistikk på Universitetet i Oslo.

– Jeg hadde eget kontor og var flink til å undervise. Men jeg begynte å selvmedisinere meg med amfetamin, så da ble jeg narkoman i stedet. Til slutt ble jeg arrestert midt i en mattetime, forteller Bjarte.

Støttende far

Dag og Bjarte

Bjartes far Dag har støttet sønnen gjennom mange år med kriminalitet og rettssaker.

Foto: Lasse Nederhoed

– Man kan si hva man vil om Bjarte, men en very important criminal er han i hvert fall ikke, mener Bjartes far, Dag Berntsen, som har vært sosiallærer i 20 år.

Han har aldri gitt opp sønnen sin, men støttet ham i tykt og tynt gjennom årene som kriminell. Han er svært kritisk til rettssystemets behandling av sønnen, og mener politiets bruk av glattcelle og langvarig varetektsfengsling har ødelagt ham.

Nå har Bjarte kommet ut av misbruket, han har levert masteroppgaven sin i matte, og vil skaffe seg jobb som lærer igjen. Men han føler seg stigmatisert på Hurum der han bor, og han føler et sterkt hat til politiet etter utallige arrestasjoner.

Mistet førerrett på livstid

I 2006 ble Bjarte fradømt førerretten på livstid. En dom han mener er basert på falskt grunnlag og som han nekter å akseptere. Han kjører heller fra politiet hvis de forsøker å stoppe ham.

- Jeg har trent på politijakter. Jeg stopper aldri for politiet! Det er jævlig deilig, å leve et liv uten fartsgrenser. Jeg har bestemt meg for heller å gå ned med flagget til topps. Uansett hva de svina gjør, kommer jeg resten av livet til å gi full gass! sier han.

I radiodokumentaren ”Fornuft og følelser” følger vi Dag og Bjarte gjennom Bjartes ellevte, og foreløpig siste rettssak i Drammen Tingrett våren 2011. Han er tiltalt for 34 tilfeller av brudd på veitrafikkloven.

Les også: Seier til Radiodokumentaren - igjen

I fengsel igjen

Etter at radiodokumentaren ble sendt første gang ble Bjarte Berntsen dømt til 240 timer samfunnsstraff i Drammen Tingrett for trusler og brudd på veitrafikkloven. I fjor sommer sonet Berntsen straffen på en gård på Hurumlandet.

— Bjarte jobbet og sonet hele straffen sin, og det gikk veldig bra. Han stod opp om morgenen og gikk på jobb. Kriminalomsorgens oppfølgingstjeneste fungerte veldig bra. Kontakten fikk sving på sakene og koblet inn riktige instanser, forteller Dag Berntsen.

Våren 2012 ble imidlertid Bjarte Berntsen pågrepet og varetektsfengslet for nye straffbare forhold og dømt til 10 måneder ubetinget fengsel.
På grunn av sin psykiske helse ble han satt i varetekt under åpen soning på Bastøy fengsel. Men Bjarte får tak i en kano og rømmer fra fengselsøya i juni.

Politiaksjon med helikopter

Politiet pågriper ham i en stor politiaksjon etter noen måneder på flukt. Bjarte skal blant annet ha truet en kjæreste med å skyte henne og politiet sendte 12 mann, bevæpnet med maskinpistoler med lasersikte, i flere politibiler og et helikopter.

— Politiet kjenner ham, de vet at han er voldsom, men han har ingen historie med skyting. Det virker noe overdramatisert å hente ham med helikopter og en bevæpnet styrke på 12 mann. De var jo redde for at han hadde gevær, men det hadde kanskje greid seg med fire mann, sier Bjartes far Dag Berntsen.

Bjarte Berntsen sitter nå i varetekt i Ringerike fengsel, til tross for at han i august ble erklært soningsudyktig etter flere runder i retten.

Advokat Nils Chr. Nordhus arbeider nå med å få flyttet Berntsen fra fengselet: — Berntsen er kjent soningsudyktig. Arrestasjonen og varetektsfengslingen av ham innebærer en umenneskelig behandling av ham.

Mattelæreren i fengsel

Faren til Bjarte skulle heller sett at sønnen fikk arbeid. — Både Bjarte og samfunnet ville vært tjent med at han fikk en mulighet til å komme seg i arbeid. Uten jobb føler man seg så ubrukelig, man er ikke til nytte. Han er rasende god mattematikklærer.


Hør et gjenhør med den prisbelønte dokumentaren ”Fornuft og følelser” på NRK P2, lørdag kl.10.03. Reprise søndag kl.21.03. Eller i nettradio og som podkast.

Dokumentaren er laget av Lasse Nederhoed, teknisk regi ved Kåre Johan Lund, konsulent Kjetil Saugestad.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober