Hopp til innhold

Dette sa Lorentzen til «Hjernevask»

Her kan du se hele det uredigerte intervjuet Harald Eia gjorde med litteraturviter og kjønnsforsker Jørgen Lorentzen i det omdiskuterte programmet «Hjernevask».

Harald Eia og Jørgen Lorentzen

Jørgen Lorentzen konfronterte Harald Eia under «Debatten» for to uker siden. Nå legges det omstridte «Hjernevask»-intervjuet ut i sin helhet på NRK.no.

Foto: NRK

Lorentzen klaget for kort tid siden programmet inn for Pressens faglige utvalg (PFU), fordi forskeren mener han er blitt uetisk behandlet av «Hjernevask»-redaksjonen.

Litteraturviteren har vært en gjennomgangsfigur så langt i serien, og har måttet tåle mye kritikk for uttalelsene som har kommet i programmet.

Les også: Harald Eia klaget inn for PFU

Nett-TV: Se den omstridte «Hjernevask»-episoden her

– Ble kryssklippet

Harald Eia

Harald Eias nye serie har virkelig satt biologi, arv og miljø på dagsorden i norsk media den siste måneden.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ifølge Lorentzen ble uttalelsene hans i programmet som handlet om forskning på forskjeller mellom gutter og jenter kryssklippet, og vesentlige deler av argumentasjonen hans skal ha blitt tatt vekk. Det er denne episoden som har blitt klaget inn for PFU.

Nett-TV: Lorentzen: – Jeg er ganske forbanna

Hør: Radiodebatt etter det første programmet

I en konfrontasjon med Harald Eia i det direktesendte programmet «Debatten» 18. mars, tilbød Lorentzen skeptikerne å bli med ham hjem for å se råmateriale av det omdiskuterte intervjuet.

– Det vil være en fordel om publikum kan få se hele intervjuet, og få med seg helheten i min argumentasjon, uttalte forskeren til NRK.no i forrige uke.

Les også: Vil vise hele Lorentzen-intervjuet

Les også: Haglstorm av kommentarer etter Eias «Hjernevask»

Se råmaterialet her

Etter en lengre tenkepause, har Lorentzen nå godtatt NRK kan legge ut råmaterialet fra det aktuelle intervjuet i sin helhet på NRK.no.

Se intervjuet med Jørgen Lorentzen, del 1

Video Intervju med J. Lorentzen 1:2

Klikk på bildet for å se video

Se intervjuet med jørgen Lorentzen, del 2

Video Intervju med Lorentzen 2:2

Klikk på bildet for å se video

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter