Dette sa Lorentzen til «Hjernevask»

Her kan du se hele det uredigerte intervjuet Harald Eia gjorde med litteraturviter og kjønnsforsker Jørgen Lorentzen i det omdiskuterte programmet «Hjernevask».

Harald Eia og Jørgen Lorentzen

Jørgen Lorentzen konfronterte Harald Eia under «Debatten» for to uker siden. Nå legges det omstridte «Hjernevask»-intervjuet ut i sin helhet på NRK.no.

Foto: NRK

Lorentzen klaget for kort tid siden programmet inn for Pressens faglige utvalg (PFU), fordi forskeren mener han er blitt uetisk behandlet av «Hjernevask»-redaksjonen.

Litteraturviteren har vært en gjennomgangsfigur så langt i serien, og har måttet tåle mye kritikk for uttalelsene som har kommet i programmet.

Les også: Harald Eia klaget inn for PFU

Nett-TV: Se den omstridte «Hjernevask»-episoden her

– Ble kryssklippet

Harald Eia

Harald Eias nye serie har virkelig satt biologi, arv og miljø på dagsorden i norsk media den siste måneden.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ifølge Lorentzen ble uttalelsene hans i programmet som handlet om forskning på forskjeller mellom gutter og jenter kryssklippet, og vesentlige deler av argumentasjonen hans skal ha blitt tatt vekk. Det er denne episoden som har blitt klaget inn for PFU.

Nett-TV: Lorentzen: – Jeg er ganske forbanna

Hør: Radiodebatt etter det første programmet

I en konfrontasjon med Harald Eia i det direktesendte programmet «Debatten» 18. mars, tilbød Lorentzen skeptikerne å bli med ham hjem for å se råmateriale av det omdiskuterte intervjuet.

– Det vil være en fordel om publikum kan få se hele intervjuet, og få med seg helheten i min argumentasjon, uttalte forskeren til NRK.no i forrige uke.

Les også: Vil vise hele Lorentzen-intervjuet

Les også: Haglstorm av kommentarer etter Eias «Hjernevask»

Se råmaterialet her

Etter en lengre tenkepause, har Lorentzen nå godtatt NRK kan legge ut råmaterialet fra det aktuelle intervjuet i sin helhet på NRK.no.

Se intervjuet med Jørgen Lorentzen, del 1

Video Intervju med J. Lorentzen 1:2

Klikk på bildet for å se video

Se intervjuet med jørgen Lorentzen, del 2

Video Intervju med Lorentzen 2:2

Klikk på bildet for å se video

Kulturstrøm

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018
 • Fete riff og rocka jazz

  Hedvig Mollestad Trio er ute med sitt sjette album, «Smells Funny». Albumet har fått gode kritikker, selv om anmelderne er litt usikre på om de skal kalle det rocka jazz eller jazza rock. Nylig spilte de live i NRK Spillerom. Skru på lyden og unn deg en smakebit. Hele radioinnslaget hører du her.

 • Slik var kunståret 2018

  Maleriet av Sylvi Listhaug «Making a Martyr» er en av kunstverkene NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke trekker fram i sin oppsummering av hva som har skapt debatt og preget kunståret 2018. Mens utstillingen «Månen» på museet for moderne kunst utenfor København, Louisiana, er årets høydepunkt for NRKs kritiker, representerer det midlertidige 22. juli-minnesmerket den største skuffelsen.Bjerke beskriver minnesmerket som et dusjkabinett. Hele oppsummeringen av kunståret hører du her i Studio2 på P2.

  Maleri av Sylvi Listhaug i Studentkollektiv