Hopp til innhold

Harald Eia klaget inn for PFU

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen har gjort alvor av sine planer om å klage Harald Eias TV-serie Hjernevask inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Harald Eia

Harald Eias TV-serie Hjernevask er klaget inn for PFU.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Jørgen Lorentzen

Jørgen Lorentzen

Foto: NRK

Lorentzen ønsker en offentlig unnskyldning fra NRK-profilen.

Lorentzen er en gjennomgangsfigur i NRK-serien der Harald Eia er programleder, og bakgrunnen for PFU-klagen er at Lorentzen sier at Eia har brutt garantier han ba om å få før programmet ble sendt, skriver Dagbladet.

Klager på løftebrudd

Lorentzen har siden første program ble sendt, klaget på hvordan han blir fremstilt, og at programmet er klippet sammen på en uetisk måte.

Se alle programmene av Hjernevask her

I klagen skriver Lorentzen at Eia har lovet ham at han skulle bli ytt rettferdighet. Lorentzen mener altså at disse løftene ikke er blitt holdt. I tillegg mener han blant annet at meningsinnholdet i intervjuet ikke er gjengitt korrekt.

NRK uenig

Underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen, sier kanalen er uenig i påstandene som kommer fram i klagen.

– Vi står inne for alt vi har gjort og mener det er riktig, så får det bli opp til PFU å avgjøre om de er uenige eller enige i det, sier Halvorsen.

Etter at NRK begynte å sende Harald Eias «Hjernevask» har debatten stormet etter hvert program. Diskusjonen har versert på nettsteder og i aviser rundt tematikken i programmene. Det har også vært høylydte debatter om hvorvidt Harald Eia fullstendig har avkledt norske forskere, eller om han driver slett forskningsjournalistikk.

Vil legge ut råmaterialet

Tidligere har Harald Eia tilbudt Lorentzen å legge ut det fullstendige råmaterialet fra intervjuene han har gjort med forskeren. Redaksjonen venter ennå på en godkjenning fra Lorentzen.

Verken Eia eller manusforfatter Ole Martin Ihle ønsker å kommentere klagen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober