Haglstorm av kommentarer etter Eias «Hjernevask»

Kjønn, arv og miljø - satt under lupen av «Hjernevask» med Harald Eia - ble sett av 590 000 mennesker i går kveld. Etter sending mente mange at kjønnsforskerne stod avkledd tilbake.

Harald Eia
Foto: Ole Kaland / NRK

Premieren på Hjernevask er til nå sett av mer enn 30 000 i Nett-TV på NRK-no. Etter at den populærvitenskapelige TV-serien med Harald Eia som programleder sparket hardt av gårde med åpningstemaet kjønn, arv og miljø på NRK1 i går kveld – haglet det med kommentarer fra engasjerte seere inn til NRK.no.

«Engasjerende og viktig program. En påminnelse om at ikke alle forskere er objektive. Skepsis er sunt. Still spørsmål, krev tydelige svar og fremfor alt, ikke glem å tenk selv.Takk Eia!», skriver Padeiastia.

LES kommentarene her!

NETT-TV: Hjernevask

Stilte forskere til veggs

Det vanker både ris og ros til Harald Eia i ny rolle som forskningsjournalist, men de fleste ble underholdt eller provosert av konfrontasjonen mellom forskningsretningene som ble presentert. Noen mener samfunnsforskerne Jørgen Lorentzen, førsteamanuensis ved Senter for kjønnsforskning ved Universitet i Oslo og Cathrine Egeland, forskningsleder ved Arbeidsinstituttet, kom svært dårlig ut av dette.

«Eia avkler kjønnsforsker Cathrine Egeland og Jørgen Lorentzen som hardnakket påstår at biologien "ikke har plass" som en forklaringsmodell i hvorfor vi er ulike og velger ulikt,» skriver Jack.

«Takk for at du setter vår navlebeskuende forskerelite i nytt lys. At lille Norge og deres elite mener å ha fasit på alle spørsmål, sier noe om hvor langt ned i ansiktet vi har nisse-lua. Ser frem til neste program!».

Tidligere på kvelden barket Eia og Lorentzen sammen i debatt i «Aktuelt»

NETT-TV: Lorentzen spør om Eia er i en 40-års krise

«Verdt å vite» konfronterte Lorentzen på nytt i formiddag, ved å rigge til debatt mellom ham og biolog Jan Terje Lifjell.

NETT-Radio: Lorentzen og Lifjell er sterkt uenige

Liker forskjellige leker

De to norske kjønnsforskerne har fått publikum i mot seg, mens evolusjonspsykologien har vunnet nye sympatisører, om vi skal ta kommentarene etter programmet som en pekepinn.

Mange likte de biologisk orienterte forskernes forklaringer på ulikheter mellom kvinner og menn. Harald Eia spurte om det er miljø eller arv som gjør at vi velger forskjellige yrker: Les Sykepleier eller ingeniør? !

Enkelte var likevel kritiske til måten programmet skjærer alle over en kam på. Blant annet skriver Lynx dette:

«Hei alle sammen! Jeg er en norsk forsker (biolog) som har en liten bønn... Ikke putt alle innen norsk forskning i en sekk og skriv "håpløst" på den da. Det som kommer fram i programmet er ulikheter mellom forskningsfelt, ikke mellom norske og utenlandske forskere», skriver Lynx.

Forskningssjef Bjørn Grinde poengterer at Harald Eia ikke har trukket inn en eneste biolog i programmet, og mener dette er synd:

«Det er mye annen informasjon som gir grunnlag for å forstå kjønnsforskjellene i interesser og adferd.», skriver Grinde.

Eia svarte i TV-prat på Facebook

Parallelt med sendingen på NRK1 i går kveld gikk TV-prat’en på Facebook. Der stilte Harald Eia opp med svar.

- «Beste forskningsformidling jeg har sett på lenge..», skriver Kaj Grieg.

Harald Eia røper at programmet er bygget opp dramaturgisk etter gresk modell, og her kan du se litt av dialogen med TV-praterne. Den sprang mellom diskusjon om forskjell på kvinner og menn, gutte-og jenteleker, og om virkningen det fikk at Harald Eia hadde med sin egen familie i programmet.

TV-prat Facebook

Harald Eia svarte TV-praterne på Facebook, og maskuline og feminine leker var et av temaene diskusjonen blusset opp rundt der.

Foto: NRK

- «83 folk som prater i munnen på hverandre er humor, nesten
vanskelig å lese så fort. Gøy!»,
utbryter en, mens Harald Eia forberder seg på at morgendagens Dagbladet Dagbladet kommer med oppslag om at han er rammet av 40-årskrisen.

- Eia gjør det lett for seg selv

Aftenposten s kritiker Per Kristian Bjørkeng skriver i en anmeldelse av «Hjernevask» at Harald Eia har gjort det i overkant lett for seg selv, men at han har moderert kjekkaseriet og laget et underholdende program.

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.