Hopp til innhold

Kunstner protesterte mot amerikansk overvåkning med «lysgraffitti»

En tysk kunstner lyste opp den amerikanske ambassaden i Berlin med påskriften «United Stasi of America». Han ville sette søkelyset på den amerikanske overvåkingen som han mener kan sammenlignes med Stasi.

United Stasi of America-kampanje

Den amerikanske ambassaden i Berlin ble søndag kveld opplyst av en aktivist og kunstners reaksjon på den siste tidens avsløringer om amerikansk overvåking.

Foto: - / NTB Scanpix/AFP

Edward Snowdens avsløringer om amerikansk overvåkning og det det såkalte PRISM-programmet har framkalt mange reaksjoner verden over. I Tyskland er statlig overvåking et sensitivt tema som vekker minner om nazistenes og det østtyske sikkerhetspolitiet Stasis metoder.

– Stasi ville drømt om å få til det amerikanerne gjør

Tidligere denne måneden skrev Der Spiegel en artikkel om amerikansk overvåkning i Tyskland. De siterte fra et NSA (National Security Agency)-dokument der det skal ha blitt oppgitt at opp mot en halv million tyske telefonsamtaler, eposter og SMS-er ble avlyttet i en typisk måned.

En av dem som har reagert på opplysningene om overvåkningen er den tyske kunstneren Oliver Bienkowski, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Stasi ville drømt om å få til det amerikanerne gjør. Stasi framstår som en gjeng med speidergutter i forhold til det NSA driver med (…) De har langt mer moderne teknologi tilgjengelig. Dette er mye farligere, sier han til Reuters.

Bienkowski, hvis kunstnernavn er Lightartist, har gjort lysinstallasjoner til sitt spesialfelt. I samarbeid med den ikke ukjente tyske hackeren og internettgründeren Kim Schmitz, alias Kim Dotcom , valgte han derfor å bokstavelig talt å rette søkelyset mot amerikanerne, nærmere bestemt ambassaden i Berlin, slik du kan se det i bildet ovenfor.

Viste Kim Dotcoms ansikt på veggen

Bienkowski brukte en projektor for å vise teksten «United Stasi of America» samt et bilde av Kim Dotcom på ambassadeveggen sent søndag kveld. Etter noen minutter ble han stoppet av politiet som etterlyste tillatelse til opptrinnet. Hele seansen ble filmet, som du kan se her:

En talsmann for ambassaden sier til Reuters at påfunnet var «artig, men at enhver som drar denne sammenligningen verken kan kjenne til Stasi eller USA».

Kim Dotcom var på sin side strålende fornøyd med resultatet og skrev følgende på Twitter: «I defaced the US embassy in Berlin with a truth-projection last night. Owned».

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)