Romskrot

Søppel som er lagt igjen fra tidligere romferder truer dagens satelitter og raketter, men det er ingen ting vi kan gjøre med det.

Romfart
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Slurv i romfartens pionertid førte til at flere titalls objekter som bare kan klassifiseres som søppel ble liggende i bane rundt Jorda. Nå er romskrotet en fare mot satellitter og romferger, og det er ingenting å gjøre med det.

Hør radioreportasjen her: Romskrotet omringer oss

Liten fare

- Flere ganger i året blir det sendt ut kollisjonsvarsel til romferger og raketter, slik at astronautene kan unngå et søppelkrasj. Skulle uhellet være ute, kan det allikevel ha store konsekvenser om noe først kolliderer.

- Hvis man fortsetter å være veldig renslig, vil det etter hvert blir mindre og mindre søppel. Hvis man skal ha det rent og ryddig på kort varsel måtte man sendt opp en stor romstøvsuger, men det er det ingen som har funnet opp ennå, sier Terje Wahl, som er avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter.

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling