NRK Meny
Normal

Romskrot

Søppel som er lagt igjen fra tidligere romferder truer dagens satelitter og raketter, men det er ingen ting vi kan gjøre med det.

Romfart
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Slurv i romfartens pionertid førte til at flere titalls objekter som bare kan klassifiseres som søppel ble liggende i bane rundt Jorda. Nå er romskrotet en fare mot satellitter og romferger, og det er ingenting å gjøre med det.

Hør radioreportasjen her: Romskrotet omringer oss

Liten fare

- Flere ganger i året blir det sendt ut kollisjonsvarsel til romferger og raketter, slik at astronautene kan unngå et søppelkrasj. Skulle uhellet være ute, kan det allikevel ha store konsekvenser om noe først kolliderer.

- Hvis man fortsetter å være veldig renslig, vil det etter hvert blir mindre og mindre søppel. Hvis man skal ha det rent og ryddig på kort varsel måtte man sendt opp en stor romstøvsuger, men det er det ingen som har funnet opp ennå, sier Terje Wahl, som er avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.