Hopp til innhold

Rocket de unge

- Vi har rocke-genmanipulert 3500 ungdommer til å skjønne at rockefestivaler er kult, sprudler Jørgen Roll i Norwegian Wood.

Publikum under Youngwood

Ifølge arrangøren, kom hele 3205 elever og 246 voksne for å bivåne gårsdagens Youngwood-konsert.

Foto: Arne Kristian Gansmo/NRK

SE BILDENE: Billedgalleri - Youngwood

Årets Norwegian Wood er den 16. i rekken siden starten i 1992, men tilbudet har i hovedsak vært rettet mot voksne.

Inviterte unge inn

Youngwood/Ungdomsskoleelever trosset regnet

HUSTRIG: Kristoffer, Cecilie og Thea fra Øraker skole trosset det ugjestmilde været for å få med seg Youngwood.

Foto: Arne Kristian Gansmo/NRK

Festivalen tok derfor tak i tanken om en egen ungdomssatsning. Dette forklarer festivalsjef for artister og pr, Jørgen Roll, i et intervju med radioprogrammet Festivalnytt på P1.

- Barn og unge er jo og bader her på dagtid, men får ikke lov til å komme inn på festivalområdet. I tillegg står riggen og alt klart her allerede kvelden før festivalstart. Vi fant derfor ut at vi skulle invitere alle på andre siden av gjerdet inn hit og gjøre noe for dem også, sier Roll.

Dette resulterte i Youngwood; en egen dobbeltkonsert som gikk av stabelen fredag formiddag. Rundt 3500 ungdommer og lærere trosset det sure været for å se Samsaya og Karpe Diem på scenen.

Rock i sekken

Youngwood/Samsaya II

ÅPNET: Samsaya startet showet med sin selvtitulerte 'hip-hop flava hippie'-musikk

Foto: Arne Kristian Gansmo/NRK

Det var Rolls makker Sten Randers Fredriksen som først lanserte tanken om Youngwood. Etter at han fikk gjennomslag for ideen hos Utdanningsetaten og den kulturelle skolesekken, var veien videre kort, forklarer Roll:

- De var litt museale og klassiske i sitt eksisterende tilbud, og kunne tenkt seg litt rytmisk samtidsmusikk i ”sekken”. Så da sendte vi invitasjon til alle Oslos ungdomsskoler, med et tak på 3500 ungdommer.

De har riktignok hatt barn og unge på festivalen også tidligere.

- Men nå var alle mammaene og pappaene hjemme. I tillegg er de ferdige med alle eksamener, og da var det bra for lærerne å kunne tilby dem denne aktiviteten, tror Roll.

Youngwood 2008?

Youngwood/Karpe Diem VII

AVSLUTTET: Tospannet i Karpe Diem avsluttet tidenes første (men antagelig ikke siste) Youngwood-konsert.

Foto: Arne Kristian Gansmo/NRK

Festivalsjefen mener arrangementet var en suksess:

- Vi har nå rocke-genmanipulert 3500 ungdommer til å skjønne at rockefestivaler er kult. Dette vil nok gi dem smaken på festivallivet.

Roll antyder at Youngwood raskt kan bli en fast del av Norwegian Wood-pakken:

- Så fornøyde både de i Utdanningsetaten og våre folk er, ser det ut til å kunne bli en tradisjon, ja, sier han og legger til:

- Også lærerne trivdes. Jeg så flere av dem stå og digge til musikken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.