NRK Meny
Normal

Roar Jørn Hermansen

Denne mannen er usedvanlig opptatt av det norske veinettet både i Norge og Europa, og mener at GPS er for pyser!

Roar Jørn Hermansen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Roar er en hyggelig mann som bor i Moss sammen med sin familie, og jobber til daglig på kemnerkontoret. Selv om Roar kan mye om veier, lar han ikke interessen ta overhånd, og hjemme hos ham finner du kun ett kart på veggen – på do.

Interessen for veier fikk Roar allerede som barn, da mye tid gikk med på å studere kart og atlaser. Han imponerte slekt og venner med sine fascinerende veikunnskaper og siden den gang har man klart seg uten kartleser i familien Hermansen når man skal ut på tur, det er jo bare å spørre Roar!

Fortell ham hvor du kommer fra, og han gir deg raskeste vei hjem – gjerne med alternative ruter!

Roars emne

Norsk riksvei

Det er utfordrende å bygge vei i Norge...

Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

Norges riksveier knytter samfunn og folk sammen. Veiene våre klassifiseres ut fra hvem som er ansvarlig for vedlikehold, ut fra funksjon, eller ut fra teknisk standard.

Riksveiene er statens ansvar, en riksvei er altså en vei hvor staten bærer utgiftene til planlegging, bygging, utbedring, vedlikehold og drift. Riksveiene administreres av Vegdirektoratet, og det finnes i dag om lag 27.000 km. riksveier i Norge.

Riksveiene blir delt inn i stamveier og andre riksveier. Til stamveiene inngår også europaveiene.

Stamveiene binder regioner og landsdeler sammen, mens europaveiene knytter Norge til utlandet.

Kulturstrøm

  • Kjent rapper skutt og drept i Miami

    Rapperen XXXTentacion er skutt og drept i Miami i USA. 20-åringen skal ha vært på vei ut av en motorsykkelbutikk da han ble skutt av en ukjent gjerningsmann mandag. Sheriffen i Broward County opplyser til nettstedet TMZ at han er erklært død.

    Laster Twitter-innhold