Norske riksveier

Emnet er Kvitt eller dobbelts desidert lengste: det norske riksveinettet er nemlig ca 27.000 km langt, fordelt på over 470 ulike riks-, stam- og europaveier.

Norsk riksvei
Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

Veiene i Norge knytter samfunn og folk sammen. Veiene våre klassifiseres ut fra hvem som er ansvarlig for vedlikehold, ut fra funksjon, eller ut fra teknisk standard.

Det finnes i dag om lag 27.000 km. riksveier i Norge. Riksveiene administreres av Vegdirektoratet, og er statens ansvar.

Riksveiene blir delt inn i stamveier og andre riksveier. Til stamveiene inngår også europaveiene.

Stamveiene binder regioner og landsdeler sammen, mens europaveiene knytter Norge til utlandet.

Les mer om norske riksveier på Wikipedia

Fagdommeren

Berit Brenskog Lied

Riksvei-dommer Berit Brenskog Lied

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Berit Brenskog Lied er regionveisjef for region Midt i Statens vegvesen. Hun er bosatt i Molde, og har jobbet i Vegvesenet i ca. 15 år. Jobben hennes består mye av å holde kontakt med politikere, ha ansvar for ombygginger, prioriteringer av veier, og ledelse av den operative delen av Vegvesenet.

Berit har ansvar for region midt, og i Midt-Norge er det mange små øyer, dermed utgjør ferger også er en viktig del av vegnettet.

Kandidaten

Roar Jørn Hermansen er usedvanlig opptatt av det norske veinettet både i Norge og Europa. Fortell ham hvor du kommer fra, og han gir deg raskeste vei hjem – gjerne med alternative ruter!

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC