Hopp til innhold

Norske riksveier

Emnet er Kvitt eller dobbelts desidert lengste: det norske riksveinettet er nemlig ca 27.000 km langt, fordelt på over 470 ulike riks-, stam- og europaveier.

Norsk riksvei
Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

Veiene i Norge knytter samfunn og folk sammen. Veiene våre klassifiseres ut fra hvem som er ansvarlig for vedlikehold, ut fra funksjon, eller ut fra teknisk standard.

Det finnes i dag om lag 27.000 km. riksveier i Norge. Riksveiene administreres av Vegdirektoratet, og er statens ansvar.

Riksveiene blir delt inn i stamveier og andre riksveier. Til stamveiene inngår også europaveiene.

Stamveiene binder regioner og landsdeler sammen, mens europaveiene knytter Norge til utlandet.

Les mer om norske riksveier på Wikipedia

Fagdommeren

Berit Brenskog Lied

Riksvei-dommer Berit Brenskog Lied

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Berit Brenskog Lied er regionveisjef for region Midt i Statens vegvesen. Hun er bosatt i Molde, og har jobbet i Vegvesenet i ca. 15 år. Jobben hennes består mye av å holde kontakt med politikere, ha ansvar for ombygginger, prioriteringer av veier, og ledelse av den operative delen av Vegvesenet.

Berit har ansvar for region midt, og i Midt-Norge er det mange små øyer, dermed utgjør ferger også er en viktig del av vegnettet.

Kandidaten

Roar Jørn Hermansen er usedvanlig opptatt av det norske veinettet både i Norge og Europa. Fortell ham hvor du kommer fra, og han gir deg raskeste vei hjem – gjerne med alternative ruter!

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK