Ravatn og Strøksnes får pris fra Språkrådet

Språkrådets språkpris for 2011 går til journalistene Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes.

Ravatn og Strøksnes

Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes.

Foto: Hannah Helseth / Paul Bernard

Språkprisen er Språkrådets pris for norsk språk i sakprosa.

– De makter å kombinere varierte og sterke språklige virkemidler med refleksjon og analyse. Tekstene deres er festet i den flyktige avisverdenen, men det begge skriver står seg også godt i bokform, skriver Språkrådet om prisvinnerne.

Ravatn og Strøksnes får 50 000 kroner, et trykk av Kjell Nupen og et diplom hver.

Agnes Ravatn: "Folkelesnad"

Omslaget på Agnes Ravatns bok «Folkelesnad».

Foto: Samlaget

Hans Olav Brenner og Morten Strøksnes

Morten A. Strøksnes.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

– Skapt blikk for tidsånd

Agnes Ravatn får prisen for sin bruk av nynorsk. 28-åringen fra Ølen jobber som forfatter i Dag og Tid.

Hun har også skrevet bøkene «Stillstand» (2009) og «Folkelesnad» (2010) – sistnevnte en nærstudie av nordmenns fascinasjon for ukeblad.

– Med et skarpt blikk for samtidsfenomen og tidsånd kaster hun lys over hverdagsliv og «folkelesnad» og setter det nære inn i større sammenhenger, skriver juryen om Ravatn.

– Store kunnskaper

Morten A. Strøksnes får prisen for sin bruk av bokmål. 46-åringen fra Kirkenes har jobbet som redaktør og journalist i Morgenbladet.

Han har blant annet krevet bøkene «Hva skjer i Nord-Norge?» (2006) og «Et mord i Kongo (2010)». Sistnevnte bok omhandler prosessen mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

– Han kombinerer store kunnskaper med ypperlig evne til å observere, skape oversikt og forme fortellinger i et variert og kreativt språk, skriver juryen om Strøksnes.

Ove Eide, Tiril Rem, Karianne Skovholt og Espen Søbye har sittet i juryen for Språkprisen.

LES OGSÅ:

5. april 2011 var Agnes Ravatn gjest i Dagsnytt 18 i anledning «Folkelesnad». Se innslaget:

Video Agnes Ravatn raser mot kvinnebladene

VIDEO: Forfatter Agnes Ravatn har i ny bok sett nærmere på norske kvinneblader i boka «Folkelesnad». – De er fordummende og støtende, mener hun. Se utdrag fra debatten i Dagsnytt 18 med Kamille-redaktør Kjersti Mo.

Kulturstrøm

  • Slipper Windows-oppdatering på nytt

    Microsoft slipper nå den såkalte October 2018 Update til Windows 10 på nytt, etter at de måtte fjerne hele oppdateringen fra nett like etter den opprinnelige lanseringen, skriver Tek.no. Brukere opplevde nemlig at filer i «Mine dokumenter»-mappen rett og slett forsvant. Microsoft hadde store problemer forrige gang de lanserte en ny versjon av Windows 10 også.

  • Artister til Nobelfesten er klare

    Blant artistene som nå er bekreftet er blant andre DDE, Eva Weel Skram, Freddy Kalas, Kurt Nilsen og Matoma. Den årlige offisielle Nobelkonserten avlyst, på grunn av blant annet økonomiske problemer. Isteden blir det et alternativt utearrangement i Borggården utenfor Oslo rådhus. Det er investoren Arthur Buchardt har tatt initiativ til et konserten som er en hyllest til nobelprisvinnere Robert Mukwege og Nadia Murad, den 9. desember. (NTB)

    Freddy Kalas