Ravatn og Strøksnes får pris fra Språkrådet

Språkrådets språkpris for 2011 går til journalistene Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes.

Ravatn og Strøksnes

Agnes Ravatn og Morten A. Strøksnes.

Foto: Hannah Helseth / Paul Bernard

Språkprisen er Språkrådets pris for norsk språk i sakprosa.

– De makter å kombinere varierte og sterke språklige virkemidler med refleksjon og analyse. Tekstene deres er festet i den flyktige avisverdenen, men det begge skriver står seg også godt i bokform, skriver Språkrådet om prisvinnerne.

Ravatn og Strøksnes får 50 000 kroner, et trykk av Kjell Nupen og et diplom hver.

Agnes Ravatn: "Folkelesnad"

Omslaget på Agnes Ravatns bok «Folkelesnad».

Foto: Samlaget

Hans Olav Brenner og Morten Strøksnes

Morten A. Strøksnes.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

– Skapt blikk for tidsånd

Agnes Ravatn får prisen for sin bruk av nynorsk. 28-åringen fra Ølen jobber som forfatter i Dag og Tid.

Hun har også skrevet bøkene «Stillstand» (2009) og «Folkelesnad» (2010) – sistnevnte en nærstudie av nordmenns fascinasjon for ukeblad.

– Med et skarpt blikk for samtidsfenomen og tidsånd kaster hun lys over hverdagsliv og «folkelesnad» og setter det nære inn i større sammenhenger, skriver juryen om Ravatn.

– Store kunnskaper

Morten A. Strøksnes får prisen for sin bruk av bokmål. 46-åringen fra Kirkenes har jobbet som redaktør og journalist i Morgenbladet.

Han har blant annet krevet bøkene «Hva skjer i Nord-Norge?» (2006) og «Et mord i Kongo (2010)». Sistnevnte bok omhandler prosessen mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

– Han kombinerer store kunnskaper med ypperlig evne til å observere, skape oversikt og forme fortellinger i et variert og kreativt språk, skriver juryen om Strøksnes.

Ove Eide, Tiril Rem, Karianne Skovholt og Espen Søbye har sittet i juryen for Språkprisen.

LES OGSÅ:

5. april 2011 var Agnes Ravatn gjest i Dagsnytt 18 i anledning «Folkelesnad». Se innslaget:

Video Agnes Ravatn raser mot kvinnebladene

VIDEO: Forfatter Agnes Ravatn har i ny bok sett nærmere på norske kvinneblader i boka «Folkelesnad». – De er fordummende og støtende, mener hun. Se utdrag fra debatten i Dagsnytt 18 med Kamille-redaktør Kjersti Mo.

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».