Hopp til innhold

Raser mot kvinnebladene

Forfatter Agnes Ravatn har i ny bok sett nærmere på norske kvinneblader. – De er fordummende og støtende, mener hun.

Video Agnes Ravatn raser mot kvinnebladene

VIDEO: Forfatter og journalist Agnes Ravatn mener norske kvinneblader er kjønnskonservative og dumme. Se utdrag fra debatten med Kamille-redaktør Kjersti Mo.

I essaysamlingen «Folkelesnad» har Ravatn nærstudert 60 av nordmenns favorittmagasiner og -ukeblader.

Den 28 år gamle forfatteren og journalisten har gått sjangermessig til verks, og sett på innholdet i alt fra interiør- til pornoblader.

Kvinneblader

Er disse fordummende?

Verstingen i Ravatns øyne er kvinnebladene, som hun i bokens forord omtaler som «fordummende, formanende og støtende».

– Stikkordet for alle bladene som retter seg mot kvinner er fasade. Alt handler om utseende og om overfladiske verdier, sier hun.

Enig eller uenig? Si din mening nederst i saken!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Aldri nok bare å ha det greit

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder mengden magasinlesning per innbygger, og rene kvinneblader som Henne, Det Nye og KK opplevde i 2010 en opplagsøkning.

Kjersti Mo

Kamille-redaktør Kjersti Mo er uenig i Ravatns analyse.

Foto: NRK

– Disse bladene får sine lesere til å oppfatte seg som objekter. Beskjeden er kort og godt: Du kan alltid bli bedre, tynnere, finere og lykkeligere. Det er aldri nok bare å ha det greit, sier Ravatn.

Kjersti Mo, redaktør i Kamille og direktør for «Ung Kvinne»-segmentet i mediehuset Egmont Hjemmet Mortensen, er kritisk til det hun mener er en elitistisk holdning fra Ravatn.

– Fasade kan være så mangt. De fleste av disse bladene har også reportasjebolker som viser vanlige kvinners liv, sier Mo.

Video Debatt om kvinneblader fra Dagsnytt 18

VIDEO: Se hele debatten mellom Agnes Ravatn og Kjersti Mo. Fra Dagsnytt 18 5. april 2011. Programleder Sverre Tom Radøy.

Hva synes du om Ravatns kritikk av norske kvinneblader?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober