– Edvardsen bestakk en «general»

Predikant Rune Edvardsen har brukt en halv million av pengene til Kongo-fangenes familier, ifølge forfatter Morten Strøksnes.

Video REPRISE-STRØKSNES-140910_MXF_Innboks.MP4

Video: Morten Strøksnes forsvarer sin bok 'Et mord i Kongo'.

I sin bok «Et mord i Kongo» forteller forfatter Morten Strøksnes om sin opplevelse av rettsaken som har figurert i de norske avisspaltene og TV-skjermene det siste halvannet år.

– I utgangspunktet ønsket ikke Moland og French at jeg skulle skrive boken, men de aksepterte det, sier Strøksnes.

Kritisk til Edvardsen

Strøksnes oppholdt seg noen uker i Kisangani under den første domfellelsen i saken i september 2009. Der hadde forfatteren flere samtaler med Moland og French på cellen i Sentralfengslet i den kongolesiske byen.

Strøksnes retter i sin bok et svært kritisk søkelys mot predikant Rune Edvardsen, som på oppdrag fra familiene har jobbet frem en avtale mellom de norske og den kongolesiske familien til den drepte sjåføren.

Edvardsens enorme pengebruk og påstander om betydningsfulle kontakter har tidligere blitt kritisert.

– Betalte en «general»

Strøksnes forteller om en episode i boken der Edvardsen ved hjelp av korrupsjon skal ha forsøkt å få en angivelig general i den kongolesiske hæren til å få Moland og French frigitt.

Edvardsen hevdet, ifølge Strøksnes, at han hadde vært på nippet til å få de to norske fangene løslatt. Det var bare en ren tilfeldighet som skulle ha kommet i veien.

Generalen skal imidlertid ha blitt skutt og såret den samme kvelden han i all hemmelighet skulle hente de to nordmennene i Sentralfengselet og få dem på et FN-fly til Kinshasa, og derfra videre til Europa. Generalen var, ifølge Edvardsen, blitt utsatt for et raid på veien mellom Bunia og Kisangani, skriver Strøksnes i boken sin.

Joshua French (og Tjostolv Moland) i Kisangani

Joshua French og Tjostolv Moland i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er mulig Edvardsen selv har blitt lurt eller at han var for naiv. Det kan også tenkes at han ikke kjenner Kongo så godt som han ønsker å gi inntrykk av, sier Strøksnes. Han mener predikanten har skapt splid mellom familiene etter at han har brukt store pengebeløp i sitt arbeid med å få de to frigitt.

– Brukte en halv million

Familiene til Moland og French har, ifølge Strøksnes, gitt Edvardsen en halv million kroner til oppdrag i Kongo. French-familien skal, etter det Strøksnes kjenner til, etter hvert ha mistet troen på Edvardsen. Det har ikke Mathilde Moland.

– Uten å ville det hadde Edvardsen sådd splid mellom familiene til de to dødsdømte fangene, skriver Strøksnes.

– Jeg mener Edvardsen fortjener et kritisk søkelys på det arbeidet han har gjort. Blant annet mener jeg at han burde vært mer forsiktig når han arbeider med så sensitive opplysninger som dette. Han er en aktør, og etter min mening har han holdt en for høy medieprofil, og han har skapt falske forventninger og gitt familiene uriktige opplysninger i forbindelse med nødpass som han skulle ha liggende klare, sier Strøksnes.

– Lei meg for at det har blitt skapt forventninger

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen har engasjert seg i Kongo-saken, og får nå kritikk.

Foto: Leif Dalen / NRK

Rune Edvardsen har ikke selv lest boken, men fått de delene som omhandler ham opplest.

– Det er helt på det rene at det er blitt brukt økonomiske midler i denne saken, og jeg er lei meg for å ha skapt forventninger til noen jeg har trodd på, sier Edvardsen, som ikke ønsker å kommentere beløpets størrelse.

– Jeg vil komme tilbake med et kraftig oppgjør av denne boken når tiden er moden for det. Det er en del rene faktafeil her, og dette skal ikke få stå uimotsagt, sier Edvardsen, som tilbakeviser at han har kommet med uriktige opplysninger.

– Jeg har aldri hevdet at jeg har skaffet til veie nødpass for Moland og French. Det var det et dokumentar-team fra NRK som gjorde. Jeg sa at jeg hadde gjort forberedelsene for at nødpassene kunne hentes, sier Edvardsen, som nå er hjemme i Norge etter å ha forhandlet frem en økonomisk ramme mellom familiene i Norge og Kongo.

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.

19.000 eldre på sykehjem døde av koronasmitte i Spania

Ingen andre europeiske land har hatt så mange koronadødsfall på sykehjem som Spania. Nå settes søkelyset på lavkost-hjem som drives av internasjonale selskaper.