Hopp til innhold

Provoserer med Bibel-erotikk

Shakespeare-kompaniet setter opp erotisk sang i Stratford-upon-Avon. Nå venter de bråk.

Royal Shakespeare Company setter opp Salomos Høysang

Slik ser det ut når Royal Shakespeare Company forbereder seg til Salmos Høysang, en rekke erotiske dikt fra Det gamle testamentet.

Foto: Royal Shakespeare Company

Et velrenommert teaterkompani i Storbritannia går i disse dager med åpne øyne inn i nye kontroverser, ettersom de skal sette opp Salomos Høysang, en samling erotiske bibelvers fra det gamle testamentet i Bibelen.

Royal Shakespeare Company er et av de eldste kompaniene i Stobritannia, men har også tidligere provosert med erotikk og seksualitet på scenen.

– Ingen bibelvers

Til tross for fjorårets kontroverser, lover sceneinstruktør Struent Leslie sensualitet, begjær og sensualitet. Og ingen referanser til Gud.

– Om man kommer for å få servert bibelvers, kommer man til å bli skuffet. Teksten nevner ikke Gud med ett ord. Det er nøkkelen til oppsetningen. Det er min intensjon å lese teksten som poesi, og å tolke den ordrett, sier han til den britiske avisa The Telegraph.

LES OGSÅ: – Hollywood har nådd et nytt lavmål
LES OGSÅ: Omstridt Shakespeare-sjef går av

Salomos Høysang inneholder vers som:

«Navlen din er en rund skål, måtte den aldri mangle vin!
Magen er en hveteåker omkranset av liljer.

Brystene dine er to kalver, tvillinger til en gasell.»

Leslie lover erotikk, røkelsesseanser og mye hud når teatergåerne i neste uke kommer på premiere i Shakespeares gamle Swan Theatre i Stratford-upon-Avon.

LES OGSÅ: Vil åpne Shakespeares grav for å finne ut om han røyka marihuana
LES OGSÅ: – Shakespeares mørkeste skuespill

Slo til med sado-sex

I fjor slo kompaniet til med en sceneoppsetting av Marat/Sade, som beskriver klassekamp og lidelse ispedd store mengder sadistisk sex , tortur og nakenhet i tida etter den franske revolusjonen. De britiske avisene rapportere den gang at folk i hopetall forlot teaterlokalene, og mange var kritiske til oppsetningen.

Marat/Sade

Slik så det ut da Royal Shakespeare Company i fjor satte opp sin kontroversielle versjon av Marat/Sade.

Foto: Manuel Harlan, Manuel Harlan

Daily Telegraphs teateranmelder skrev blant annet: «Hva venter du, når du går for å se markien av Sade og en gjeng mentalpasienter?»

Oppsetningen inneholdt blant mye annet en voldtekt med et sex-leketøy og en prostituert som «betjente» en biskop.

LES OGSÅ: Vil åpne Shakespeares grav for å finne ut om han røyka marihuana
LES OGSÅ:
Norsk Shakespeare jubilerer

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober