Hopp til innhold

– Shakespeares mørkeste skuespill

– «Othello» er noe av det jævligste William Shakespeare har skrevet, sier Espen Skjønberg. I kveld er det en svenske som har hovedrollen på Nationaltheatret.

Magnus Roosmann og Espen Skjønberg

To Othello-tolkere, svenske Magnus Roosmann og norske Espen Skjønberg.

Det er 31 år siden sist stykket ble satt opp i Oslo. Da var det Espen Skjønberg som hadde hovedrollen som hærføreren Othello.

– Jeg synes det er like aktuelt i dag, sier Skjønberg.

Se video:

Video Espen Skjønberg i Othello

Det er 31 år siden Espen Skjønberg sto på scenen som Othello.

Denne gang har Nationaltheatret hentet inn svenske Magnus Roosmann fra Dramaten i Stockholm. Det synes Espen Skjønberg er på høy tid.

Espen Skjønberg som Othello

Espen Skjønberg som Othello

– Jeg er for enda mer utveksling i Norden. Det hadde vært fint om vi oftere hentet inn svenske, danske og islandske kolleger, sier skuespiller-nestoren, som er 87 år i dag.

– Utenforskapet

«Othello» er en mørk tragedie, befolket av noen av Shakespeares mest komplekse skikkelser. Det handler om krig, svik, ondskap, sjalusi og utenforskap.

Skuespilleren Magnus Roosmann, som er innleid fra Dramaten i Stockholm, tror at hans gebrokne norsk understreker hovedpersonens utenforskap. Hærføreren Othello er innvandrer.

Roosmann legger ikke skjul på at de språklige forberedelsene har vært tøffe.

Se video:

Video Magnus Roosman

Svenske Magnus Roosmann har jobbet hardt med språket.

– Hardt arbeid

– Jeg har skrevet ned hele skuespillet for hånd og oversatt det for å få det inn i kroppen. Det skal ikke være perfekt norsk heller. Det har uansett vært en erfaring jeg ikke ville vært foruten. Men det har vært hardt arbeid, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er Runar Hodne som har regien i dagens oppsetning av «Othello» på Nationaltheatret. Foruten Magnus Roosmann, finner vi Laila Goody i rollen som hustruen Desdemona, datteren til en av byens mektigste menn.

Henrik Rafaelsen spiller Othellos eneste venn Iago.

Se innslaget i Dagsrevyen:

Video Othello

Laila Goody og Magnus Roosmann. Se Dagsrevyens reportasje før premieren.

Kulturstrøm

 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)