NRK Meny

Vil åpne Shakespeares grav for å finne ut om han røyka marihuana

Sør-Afrikanske forskere vil analysere beinrester for å finne ut mer om dramatikerens rusvaner og død.

Shakespeares grav

På Shakespeares grav står det klart og tydelig at han ikke vil røres etter sin død.

Artikkelen er flere år gammel.

Ble Hamlet, Romeo & Julie og MacBeth skrevet i cannabisrus?

Francis Thackeray mener mye kan peke mot det, og har nå søkt Church of England om tillatelse til å åpne poetens grav for å finne et endelig svar.

Velkjent urt

Thackeray, som er sjef for instituttet for menneskets evolusjon ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, fant i 2001 spor av marihuana på pipefragmenter funnet i Shakespeares hage.

Det som kan ha vært rusreferanser i Shakespeares verker, blant annet til noted weed (velkjent urt - nå slang for marihuana) i Sonnett 76, har også vært med på å gi antropologen lyst til å komme til bunns i saken.

– Finner vi hår, eller keratin fra negler, vil vi kunne analysere dette kjemisk for å finne ut om det inneholder små spor av marihuana, sier Thackeray til LiveScience.

Han har også planer om å studere benrester og tenner i håp om at det kan gi ny kunnskap om hva Shakespeare døde av.

– Tennene kan avsløre om han gjennomgikk perioder med stress og sykdom - for eksempel pest som drepte mange på 1600-tallet, forklarer Thackeray til FoxNews.

Ikke forstyrr

Shakespeare, som nesten 400 år etter sin død fortsatt er en av verdens mest kjente dramatikere, hadde lite lyst til å bli forstyrra i grava.

På gravsteinen står det blessed be the man that spares these stones, and cursed be he who moves my bones - et budskap det er vanskelig å misforstå.

Dette stopper uansett ikke Thackeray, som mener hans plan ikke bryter med avdødes ønsker.

Han vil benytte seg av overflateskanning som registrerer skjelettrestene digitalt, for så å rekonstruere dem tredimensjonalt. Og siden hår og negler ikke nevnes på gravsteinen synes Thackeray han har sitt på det tørre.

Likegyldig ekspert

Kirsti Minsaas har doktorgrad i Shakespeare, men venter likevel ikke i spenning på siste nytt om The Bards rusvaner.

– Jeg er likegyldig til dette, og tror ikke så mange som er opptatt av Shakespeare bryr seg om dette, sier hun til NRK.no.

– Thackerey har nok en mer sosiologisk tilnærming til Shakespeare.

Hun kan heller ikke huske noen opplagte rusreferanser i dramagigantens verker.

– Det er litt diskusjon rundt dansk alkoholisme i Hamlet, men jeg kommer ikke på noe mer.

Thackeray har fortsatt ikke fått Church of England til å godkjenne planene, men håper det lar seg gjøre tidsnok til at resultatene kan fremlegges før 400-årsdagen for legendens død i 2016.