Over en halv million nordmenn bruker sjekkeapper: Her ekspertenes dom

Fagpersoner mener dating-apper gjør det enklere å finne tilfeldige sexpartnere, utfordrer personvernet og bidrar til et mer overfladisk samfunn.

En person holder mobiltelefonen i hånda

POPULÆRT: Applikasjoner på mobil har blitt det mest populære hjelpemidlet innenfor dating.

Foto: Christine Jensen / NRK

Mobilappen Tinder brukes av rundt 500 000 flørteglade nordmenn, og utfordreren Happn vokser seg stadig større.

Vi lanserte Happn i Norge i april. I juni hadde antall brukere firedoblet seg. Nå har vi 60 000 medlemmer i Norge. Nordmenn er spesielt aktive på appen, og 50 prosent bruker Happn hver dag. Det har allerede vært 600 000 matcher i Norge, sier Marie Cosnard, talsperson for Happn.

Totalt i verden er det 1,6 milliarder Tinder-brukere, og det gjøres mer enn 26 millioner matcher daglig.

Stort utseendefokus

– Datingapper kan føre til overfladiskhet. Bilder er den primære kontaktskapende strategien, og det blir et sterkt fokus på profilbildet og utseendet til en person. Mange kan legge vekt på bilder der de fremstår så attraktive som mulig, eller profilerer seg med interesser de ikke har. Det kan fungere på appen, men gjennomskues når en treffes, mener sosiale medier-ekspert Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

Berit Skog

IKKE ENKLERE: – Med Tinder er det blitt enklere å finne personer en kan flørte og date. Dette kan være et godt utgangspunkt for å finne en partner. Men en rekke faktorer skal stemme, så selve partnervalget er neppe blitt enklere enn før, mener Some-ekspert Berit Skog.

Foto: NTNU info

– Tinder har utfordringer når det kommer til personvern. I enkelte miljø kan en date de samme personene, og få mye kunnskap om dem. Dette betyr at man må tenke seg om med hensyn til utveksling og deling av erfaringer, slik at en opptrer på en ok måte.

I terapi etter apper

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad er positiv til det nye hjelpemidlet.

Esben Ester Pirelli Benestad

POSITIV: – Mange møteplasser har det blitt færre av, da er det flott at det skapes nye arenaer å møtes på, mener sexolog og professor Esben Esther Pirelli Benestad.

Foto: Rebecca Trondsen

– Jeg tror det er enklere å finne seg partner nå, særlig for dem som har spesielle talent og interesser. Utfordringen ved appene er at man kan flørte anonymt, og det er lettere å lure på alder og kjønn.

Familieterapeut Linda Anette Storli tar mastergrad i nettdating. Hun har hatt par i terapi på grunn av appene.

– Det store problemet er når man er på dating-apper selv om man er i et forhold. Det er utfordrende både for par og terapeuter. Jeg hadde et par inn til samtale. De hadde funnet hverandre på en sjekkeapp. Da hverdagen kom, logget den ene parten inn på appen igjen. Vedkommende lengtet tilbake til oppmerksomheten.

– Bidrar til utroskap

Ane Hagen er datingekspert og gründer bak siden matchme.no.

Ane Hagen

MER UTROSKAP: Datingekspert Ane Hagen tror appene bidrar til mer tilfeldig sex.

Foto: Privat

– Appene bidrar til flere one night stands og utroskap. Det er enklere å få tak i noen. Jeg har studert dette, og flere jeg har observert er gift eller i et forhold.

– Tinder har jeg aldri vært så stor fan av. Appen viderefører en negativ retning innen nettdating. Den fokuserer mer på utseende og sosial status, fremfor viktige ting. Happn er jeg mer imponert over om den blir brukt på riktig måte. Da får man mulighet til å ta kontakt med kjekkasen eller den flotte dama på gata.

Kulturstrøm

 • Stewart eldste mannlege listetopp

  Den snart 75 år gamle artisten Sir Rod Stewart toppar dei britiske hitlistene med «You're in my Heart», og er dermed eldste mannlege listetopp nokon gong. Men det er eit stykke igjen til å bli den eldste artisten med listetopp. Den rekorden sette Dame Vera Lynn då ho var 97 år gammal.

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven