Hopp til innhold

Over en halv million nordmenn bruker sjekkeapper: Her ekspertenes dom

Fagpersoner mener dating-apper gjør det enklere å finne tilfeldige sexpartnere, utfordrer personvernet og bidrar til et mer overfladisk samfunn.

En person holder mobiltelefonen i hånda

POPULÆRT: Applikasjoner på mobil har blitt det mest populære hjelpemidlet innenfor dating.

Foto: Christine Jensen / NRK

Mobilappen Tinder brukes av rundt 500 000 flørteglade nordmenn, og utfordreren Happn vokser seg stadig større.

Vi lanserte Happn i Norge i april. I juni hadde antall brukere firedoblet seg. Nå har vi 60 000 medlemmer i Norge. Nordmenn er spesielt aktive på appen, og 50 prosent bruker Happn hver dag. Det har allerede vært 600 000 matcher i Norge, sier Marie Cosnard, talsperson for Happn.

Totalt i verden er det 1,6 milliarder Tinder-brukere, og det gjøres mer enn 26 millioner matcher daglig.

Stort utseendefokus

– Datingapper kan føre til overfladiskhet. Bilder er den primære kontaktskapende strategien, og det blir et sterkt fokus på profilbildet og utseendet til en person. Mange kan legge vekt på bilder der de fremstår så attraktive som mulig, eller profilerer seg med interesser de ikke har. Det kan fungere på appen, men gjennomskues når en treffes, mener sosiale medier-ekspert Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

Berit Skog

IKKE ENKLERE: – Med Tinder er det blitt enklere å finne personer en kan flørte og date. Dette kan være et godt utgangspunkt for å finne en partner. Men en rekke faktorer skal stemme, så selve partnervalget er neppe blitt enklere enn før, mener Some-ekspert Berit Skog.

Foto: NTNU info

– Tinder har utfordringer når det kommer til personvern. I enkelte miljø kan en date de samme personene, og få mye kunnskap om dem. Dette betyr at man må tenke seg om med hensyn til utveksling og deling av erfaringer, slik at en opptrer på en ok måte.

I terapi etter apper

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad er positiv til det nye hjelpemidlet.

Esben Ester Pirelli Benestad

POSITIV: – Mange møteplasser har det blitt færre av, da er det flott at det skapes nye arenaer å møtes på, mener sexolog og professor Esben Esther Pirelli Benestad.

Foto: Rebecca Trondsen

– Jeg tror det er enklere å finne seg partner nå, særlig for dem som har spesielle talent og interesser. Utfordringen ved appene er at man kan flørte anonymt, og det er lettere å lure på alder og kjønn.

Familieterapeut Linda Anette Storli tar mastergrad i nettdating. Hun har hatt par i terapi på grunn av appene.

– Det store problemet er når man er på dating-apper selv om man er i et forhold. Det er utfordrende både for par og terapeuter. Jeg hadde et par inn til samtale. De hadde funnet hverandre på en sjekkeapp. Da hverdagen kom, logget den ene parten inn på appen igjen. Vedkommende lengtet tilbake til oppmerksomheten.

– Bidrar til utroskap

Ane Hagen er datingekspert og gründer bak siden matchme.no.

Ane Hagen

MER UTROSKAP: Datingekspert Ane Hagen tror appene bidrar til mer tilfeldig sex.

Foto: Privat

– Appene bidrar til flere one night stands og utroskap. Det er enklere å få tak i noen. Jeg har studert dette, og flere jeg har observert er gift eller i et forhold.

– Tinder har jeg aldri vært så stor fan av. Appen viderefører en negativ retning innen nettdating. Den fokuserer mer på utseende og sosial status, fremfor viktige ting. Happn er jeg mer imponert over om den blir brukt på riktig måte. Da får man mulighet til å ta kontakt med kjekkasen eller den flotte dama på gata.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.