– Det er en legitim måte å gifte seg på: To mennesker blir presentert for hverandre og får mulighet til å se om de passer sammen. De velger selv om de vil ta det ett hakk videre, sier Nazish Khan.
Den norsk-pakistanske sosionomen er født og oppvokst på Stovner i Oslo. Nå debuterer hun som forfatter med sakprosaboka «Da himmelen falt».
Der ønsker hun å trekke et tydelig skille mellom tvangsekteskap og arrangert ekteskap.
OM RETTEN TIL Å GIFTE SEG: «Da himmelen falt» har undertittel «Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med».
Foto: Pax forlag– Det er stor forskjell. Du kan ikke si de to ordene i samme setning. Gifter man seg arrangert i ordets riktige forstand, er det selvvalgt, sier hun.
- LES OGSÅ: Tajik: – Frihet til å velge
– Forbudt både i henhold til loven og religionen
I boka har hun intervjuet mennesker som har opplevd begge disse formene for ekteskap.
– Med en gang foreldrene prøver å overtale eller utøver noen form for press – det kan være direkte, indirekte, psykisk eller fysisk – da er det tvangsekteskap.
– Hvorfor er det viktig med et tydelig skille?
– Tvangsekteskap er en kriminell handling forbudt både i henhold til religion og norsk lov. At folk assosierer tvangsekteskap med arrangerte ekteskap er skremmende, sier Khan.
Saken fortsetter under videoen.
VIDEO: Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug reagerer kraftig på Khans ønske om at det norske samfunnet må få større aksept for arrangerte ekteskap. Se reportasje fra Kveldsnytt 28. april.
Giftet seg arrangert
Hun ble selv arrangert gift. For tjue år siden ga hun Islamsk råds generalsekretær Mehtab Afsar sitt ja i Grorud samfunnshus i Oslo – etter at foreldrene deres ba dem vurdere hverandre som livspartnere.
– Jeg var en lykkelig brud. Når man gifter seg arrangert i ordets riktige kontekst, har man hundre prosent sagt seg villig til å gifte seg med vedkommende, sier hun.
GIFTET SEG ARRANGERT: Nazish Khan og Mehtab Afsar ga hverandre sitt ja i Grorud samfunnshus i Oslo da hun var 20 og han var 23. Foreldrene arrangerte møtet.
Foto: NRKNå synes hun det norske samfunnet må få større aksept for arrangerte ekteskap.
– Vi er, som resten av verden, i ferd med å bli globaliserte. Da er det slik at ulike verdier, tradisjoner og normer kommer sammen. Arrangert ekteskap er helt normalt i kulturen jeg kommer fra, og bør bli akseptert som en legitim måte å gifte seg på i Norge.
- LES OGSÅ: Kampen for kjærligheten
Sammenlikner med nettdating
Nazish Khan trekker likheter mellom arrangerte ekteskap og det å finne seg en partner via nettet.
– Det er mye av det samme. Du oppgir dine hobbyer og interesser og finner kanskje en match. Så kan du få en henvendelse og bestemmer i så fall selv om du vil gå videre, sier hun, og utdyper:
– Den eneste forskjellen er at foreldrene blir involvert i arrangerte ekteskap. De foreslår da partnere som de kan tenke seg at barna vil fungere godt sammen med.
Hun tror ikke arrangerte ekteskap hindrer integrering.
– Nei, absolutt ikke. Arrangerte ekteskap er en del av en kultur som nå er en del av det norske storsamfunnet, sier bokdebutanten.
LES OGSÅ:
- Rekordhøy rapportering om tvangsekteskap
- Ut mot Frp etter ekteskapskritikk
- Seersuksess for arrangerte ekteskap
OM TEMAET I BRENNPUNKT: Unge norskpakistanere sliter med å innfri kulturelle forpliktelser, familiens forventninger og egne ønsker for hva som vil gi dem et godt liv. Se «Frivillig tvang». Først sendt 4. november 2014.