Hopp til innhold

– Arrangerte ekteskap minner om nettdating

Sosionom Nazish Khan oppfordrer det norske samfunnet til å ha større aksept for arrangerte ekteskap. Selv ble hun gift arrangert og ser ingen problemer med det.

Created by InfoDispatcher

BLE SELV GIFT ARRANGERT : Sosionom Nazish Khan har krevet boka «Da himmelen falt», hvor hun argumenterer for at etniske nordmenn i større grad må akseptere arrangerte ekteskap som en legitim måte å gifte seg på.

– Det er en legitim måte å gifte seg på: To mennesker blir presentert for hverandre og får mulighet til å se om de passer sammen. De velger selv om de vil ta det ett hakk videre, sier Nazish Khan.

Den norsk-pakistanske sosionomen er født og oppvokst på Stovner i Oslo. Nå debuterer hun som forfatter med sakprosaboka «Da himmelen falt».

Der ønsker hun å trekke et tydelig skille mellom tvangsekteskap og arrangert ekteskap.

Bokomslag "da himmelen falt"

OM RETTEN TIL Å GIFTE SEG: «Da himmelen falt» har undertittel «Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med».

Foto: Pax forlag

– Det er stor forskjell. Du kan ikke si de to ordene i samme setning. Gifter man seg arrangert i ordets riktige forstand, er det selvvalgt, sier hun.

– Forbudt både i henhold til loven og religionen

I boka har hun intervjuet mennesker som har opplevd begge disse formene for ekteskap.

– Med en gang foreldrene prøver å overtale eller utøver noen form for press det kan være direkte, indirekte, psykisk eller fysisk da er det tvangsekteskap.

– Hvorfor er det viktig med et tydelig skille?

– Tvangsekteskap er en kriminell handling forbudt både i henhold til religion og norsk lov. At folk assosierer tvangsekteskap med arrangerte ekteskap er skremmende, sier Khan.

Saken fortsetter under videoen.

Sylvi Listhaug

VIDEO: Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug reagerer kraftig på Khans ønske om at det norske samfunnet må få større aksept for arrangerte ekteskap. Se reportasje fra Kveldsnytt 28. april.

Giftet seg arrangert

Hun ble selv arrangert gift. For tjue år siden ga hun Islamsk råds generalsekretær Mehtab Afsar sitt ja i Grorud samfunnshus i Oslo – etter at foreldrene deres ba dem vurdere hverandre som livspartnere.

– Jeg var en lykkelig brud. Når man gifter seg arrangert i ordets riktige kontekst, har man hundre prosent sagt seg villig til å gifte seg med vedkommende, sier hun.

Nazish Khan og Mehtab Afsar

GIFTET SEG ARRANGERT: Nazish Khan og Mehtab Afsar ga hverandre sitt ja i Grorud samfunnshus i Oslo da hun var 20 og han var 23. Foreldrene arrangerte møtet.

Foto: NRK

Nå synes hun det norske samfunnet må få større aksept for arrangerte ekteskap.

– Vi er, som resten av verden, i ferd med å bli globaliserte. Da er det slik at ulike verdier, tradisjoner og normer kommer sammen. Arrangert ekteskap er helt normalt i kulturen jeg kommer fra, og bør bli akseptert som en legitim måte å gifte seg på i Norge.

Sammenlikner med nettdating

Nazish Khan trekker likheter mellom arrangerte ekteskap og det å finne seg en partner via nettet.

– Det er mye av det samme. Du oppgir dine hobbyer og interesser og finner kanskje en match. Så kan du få en henvendelse og bestemmer i så fall selv om du vil gå videre, sier hun, og utdyper:

– Den eneste forskjellen er at foreldrene blir involvert i arrangerte ekteskap. De foreslår da partnere som de kan tenke seg at barna vil fungere godt sammen med.

Hun tror ikke arrangerte ekteskap hindrer integrering.

– Nei, absolutt ikke. Arrangerte ekteskap er en del av en kultur som nå er en del av det norske storsamfunnet, sier bokdebutanten.

LES OGSÅ:

Hassan er 18 år og drømmer om å bli megler. Han sier det ikke er så farlig hvem han skal gifte seg med, bare hun er pakistansk, muslim og villig til å pleie foreldrene hans når de blir gamle. Abu er født og oppvokst i Norge, men ingen har noen gang regnet ham for å være norsk. Hvorfor skal han ikke da gifte seg med ei jente fra hjembyen i Pakistan, slik moren så gjerne vil? Arrangert? Tvang? Kjærlighet? Unge norskpakistanere sliter med å innfri kulturelle forpliktelser, familiens forventninger og egne ønsker for hva som vil gi dem et godt liv.

OM TEMAET I BRENNPUNKT: Unge norskpakistanere sliter med å innfri kulturelle forpliktelser, familiens forventninger og egne ønsker for hva som vil gi dem et godt liv. Se «Frivillig tvang». Først sendt 4. november 2014.

Kulturstrøm

  • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

    Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

    Tusberg ble 88 år gammel.

    Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

    Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

     Harald Tusberg
    Foto: NTB
  • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

    En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

    Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

    Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

    I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

    (NRK/NTB)

    Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
    Foto: AFP