Hopp til innhold

Dater du en nettsvindler?

Blir du sjekket opp av en internasjonal svindelliga, eller er det ekte kjærlighet?

Laster innhold, vennligst vent..

Ifølge Økokrim regnes nettdating som det største problemet innenfor svindel på nettet. I fjor registrerte de 173 nordmenn som var utsatt for kjærlighetssvindlere. Disse sendte til sammen 210 millioner kroner til bedragere som hadde opprinnelse i Vest-Afrika.

Én ble svindlet for 16 millioner kroner, mens de fleste Økokrim var i kontakt med ble svindlet for mellom én og tre millioner.

Anne Dybo, Økokrim

Hver uke ringer Økokrim-rådgiver Anne Dybo norske kvinner og menn for å fortelle dem at kjæresten deres ikke eksisterer, og at de er blitt svindlet.

Foto: Leif Hatland / NRK

Store mørketall

– Vi får bare toppen av isfjellet, jeg aner ikke hvor store mørketallene er. Jeg tror vi fanger opp de store beløpene, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim.

– Hvem er det som blir utsatt for dette?
– Det er alle typer mennesker. De fleste har jobb. Det er ressurssterke folk.

Nordmenn spesielt utsatt

– Vi svindles ikke mest i verden, men vi svindles for større beløp enn det de gjør i resten av verden. Vi tror at det kommer av at vi har mer penger, og har tilgang til å skaffe flere penger gjennom familie, venner og kredittkort. De fleste nordmenn har også fast eiendom de kan låne penger på.

Det finnes lite forskning på datingsvindel, men en engelsk studie viser enorme mørketall. Forskerne kom fram til at 230.000 briter ble svindlet for mer enn 5000 kroner i 2011. Bare 500 av dem hadde meldt det til politiet.

Bak datingsvindelen står organiserte kriminelle, som bruker store ressurser og mye tid på å lure norske ofre. Reporter: Maria Hasselgård. Grafikk: Tom Bob Peru Aronsen.