Hopp til innhold

Russisk opposisjonsavis kan bli stengt av myndighetene

Russlands mest kjente opposisjonsavis, Novaja Gazeta, kan bli stengt. Myndighetene mener avisen fremmer høyreekstrem propaganda.

Anna Politkovskaja

Den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble drept for fire år siden. Avisen hun jobbet for kan nå bli stengt.

Foto: Alexey SAZONOV / AFP

«Det er fullt mulig at du ikke vil finne Novaja Gazeta i aviskioskene eller i postkassen. Vi kan bli stengt», skrev redaktør Sergej Sokolov på avisens blogg denne uken.

Den russiske avisen risikerer å bli stengt etter at den de siste månedene har hatt en serie artikler om de voksende nynazistiske miljøene i Russland.

Myndighetene mener avisen har spredt ekstremistisk informasjon ved å trykke bilder av nazistiske symboler, samt utdrag fra programerklæringen til den radikale nasjonalistiske gruppen Russkij Obra, skriver Dagsavisen i dag.

Gro Holm

NRKs utenrikskommentator Gro Holm sier det vil være et stort tap for kritisk journalistikk i Russland dersom avisen stenges.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Myndighetene er ikke interessert i å forsvare Russkij Obra. De ser nok også på dem som et problem, men mener det beste er å la være å omtale dem, sier NRKs utenrikskommentator Gro Holm.

Fikk en advarsel

Novaja Gazeta fikk i mars i år en advarsel fra det statlige tilsynet for informajsonsteknologi og massemedier, Roskomnadzor.

Dette var etter at en avisen trykket en artikkel med tittelen «En gjeng, et byrå, et parti - hvem er de legale nasjonalistene».

Russisk lovgivning sier at tilsynet kan be domstolene om å stenge ned publikasjoner som får to slike advarsler. Det betyr at Novaja Gazeta kan bli stengt ned dersom den får en ny slik advarsel.

- Men jeg tror faktisk ikke at det vil skje. Det er mye byråkrati rundt det å drive en publikasjon i Russland - og der er det lett å ta dem på noe. Men i dette tilfellet har de tatt dem på innholdet, og det er mye vanskeligere for dem, sier NRKs utenrikskommentator Gro Holm.

Betaler en høy pris

Opposisjonsavisen har betalt en høy pris for sin kritiske linje. I løpet av de siste ti årene er seks av avisens medarbeider drept, blant dem den kjente Anna Politkovskaja.

Politkovskaja skrev først og fremst om brudd på menneskerettighetene i Russland. Hun var kjent for sin uredde arbeidsstil og for sin kritiske holdning til landets politiske ledere.

Det er nå fire år siden drapet på Anna Politkovskaja, og mordet er fortsatt ikke oppklart.

– Novaja Gazeta er kanskje den viktigste uavhengige avisen i Russland, og den blir til og med brukt som referanse av myndighetene når de blir kritisert for magnlende pressefrihet, forteller Holm.

– Det ville vært et tap for kritisk journalistikk i Russland om denne avisen ble stengt, og ikke minst ville det vært enormt demotiverende for journalistene som jobber der, og har litt store tap for den uavhengige journalistkken, avslutter hun.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters