Hopp til innhold

Odd Nordstogas November

Odd Nordstoga gir seg alvoret i vold på sin nye plate «November». Igjen viser han seg som en komponist med stor melodisk teft og som en tekstforfatter med mye på hjertet.

Odd Nordstoga
Foto: Fin Serck-Hanssen

«November» har vært underveis en stund, men ble satt på vent på grunn av juleplaten som Odd Nordstoga og Sissel Kyrkjebø fikk en formidabel suksess med i fjor. Noen låter fra første runde i studio tålte visstnok ikke lagringen og ble byttet ut med noen nyskrevne, som ble spilt inn i vår.

Mindre kos, mer melankoli

Det er en klart annerledes Nordstoga som kommer oss i møte på «November». Her er lite kos og ablegøyer som vi kjenner fra albumene «Luring» og «Heim te Mor». Nå er det en moden melankoli som utforskes gjennom ettertenksom grubling over tilværelsens store og små tildragelser.

I Livet Under Lupa legger Nordstoga stemmen i et noe dypere leie enn vi er vant til. Alvoret blir tydeligere. Livet går fort og vår mann forsøker å henge med. Sammen med tredjesporet Lykkeliten er dette en grei start på platen «November».

Gøyere før?

Det blir også litt for midt i veien til å vekke de store følelsene. Man kan lure på hvor Odd Nordstoga har gjort av temperamentet sitt og om han ikke var litt gøyere som litt yngre. Men så kommer et par juveler av noen tekster og melodier .

«Angelica» er en rørende utlegning om lykken, som ikke er alle forunt. «Ein Song Til» har en av de klart beste melodiene på «November». Den starter forsiktig i luntende country-trav og sveller ut i et virkelig minneverdig refreng. Marianne Sveen fra bandet Katzenjammer er en perfekt duettpartner for Nordstoga her.|

Nordiske viser

Albumet «November» er en kombinasjon av nordisk visetradisjon, rootsmusikk og rocken til folk som Bruce Springsteen. Bare det at Odd viser seg som en bedre melodisnekker enn Bruce for tida. November er ikke så umiddelbar som Odd Nordstogas største suksesser. Dette er stødig gjennomførte viser og voksenrock mer for konsentrert fordypning enn for fest.

Kremlag

Nok en gang løftes Nordstogas musikk av et kremlag musikanter hentet både fra rocken, jazzen og folkemusikken. Produsent Kåre Vestrheim gir det hele en glinsende finish, og briljerer i visen «Anne i Birkelunden». Sammen med gitar-geniet Geir Sundstøl får de denne sakteflytende skjønnheten til å skinne på uimotståelig vis.

Kulturstrøm

 • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

  Loga sámegillii.

  Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

  Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

  Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

  Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

  Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

  Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

  Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

  Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

  Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3