Hopp til innhold

Oda Johnstuen: Dinosaurer

Oda kommer fra Hundvåg ved Stavanger, er 11 år gammel og skal opp i Dinosaurer. Hun fikk opp øynene for dette temaet da hun som liten var med faren på dinosaurutstilling på oljemuseet i Stavanger. Favoritt-dinosauren hennes er Parasaurolupus.

Oda Johnstuen
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

 

 

Oda kommer fra Hundvåg ved Stavanger, er 11 år gammel og skal opp i Dinosaurer. Hun fikk opp øynene for dette temaet da hun som liten var med faren på dinosaurutstilling på oljemuseet i Stavanger. Favoritt-dinosauren hennes er Parasaurolupus, fordi den har et horn som er 1,8 meter langt. Når hun blir stor drømmer Oda om å bli dyrlege, og dersom hun vinner i Kvitt eller dobbelt skal størsteparten av gevinsten spares for å finansiere studier.

Om fagdommeren

Jørn H. Hurum er utdannet virveldyrpaleontolog, det vil si dinosaurusforsker, og jobber som førsteamanuensis ved Geologisk museum ved Universitetet i Oslo. Han er særlig kjent som en medieprofilert formidler av populærvitenskap innen sitt fagfelt, blant annet gjennom faktaboka Menneskets utvikling og som programleder i Jørns hjørne i TV-sprogrammet Newton her på NRK. Sammen med Hans Arne Nakrem og Geir Søli mottok Jørn H. Hurum Universitetet i Oslos formidlingspris i 2001.

Om emnet

Dinosaurene hersket på jorden i 160 millioner år. De var fra noen titalls centimeter til kanskje så mye som 35 meter lange. Vi kjenner i dag over 1000 arter av dinosaurer. Den mest kjente er kanskje den kjøttetende Tyrannosaurus Rex, men det var også mange som bare spiste planter.

Den eneste norske dinosaurknokkelen som er funnet, ble oppdaget under boring i Nordsjøen i 1997. Den fant de på Snorrefeltet, mer enn 2000 meter under havbunnen!

Studier av fossile planter og dyr – som for eksempel dinosaurer - kan gi oss korte tidsglimt inn i en verden mennesker aldri har sett.

De siste av de bakkelevende dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden, men deres etterkommere, fuglene, lever rundt oss i dag.

 

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)