Hopp til innhold

NRK har opptrådt kritikkverdig

Pressens Faglige Utvalg mener at NRK burde vært mer nyanserte i Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen», PFU felte også NRK for bildebruk i «Matvarekrigen», men frikjente for «Pels»-dokumentaren.

Charlotte Vedeler holder rundt Siv Tove Pedersen

DEN SISTE REISEN: Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen» fikk kritikk av PFU.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

Brennpunkt-dokumentarene «Den siste reisen», «Matvarekrigen» og «Pels» ble i dag diskutert i Pressens Faglige Utvalg.

Klagene mot «Den siste reisen» var vanskelige å ta stilling til for utvalget, som delte seg i tre.

Flertallet ville gi kritikk, én mente det var brudd, mens tre av medlemmene mente programmet burde frikjennes. Til slutt ble det flertall for at NRK har opptrådt kritikkverdig i forhold til å få opp flere syn på dette vanskelige temaet.

– Vi er ikke enige i det, men tar det til etterretning, sier programredaktør i NRK, Lars Kristiansen.

Fellelse for bildebruk

Ole Robert Reitan

Brennpunkt ble felt for feil bruk av bilder under talen til Ole Robert Reitan.

Foto: NRK

Dokumentaren «Matvarekrigen», som handler om kampen om plass butikkhyllene, ble felt for å ha brukt gale bilder.

– Det er vi enige i, vi beklaget det og byttet ut bildene så raskt vi ble klar over feilen, forteller Kristiansen.

En sekvens i dokumentaren var klippet slik at det så ut som om Sylvi Listhaug hører på Rema-sjef Ole Robert Reitans tale. Listhaug var ikke til stede under denne talen.

«Pels» frifunnet

Frank Nervik fester skjult kamera

Brennpunkt-dokumentaren «Pels» ble frifunnet av PFU.

Foto: Piraya Film / NRK

Brennpunkt-dokumentaren «Pels» ble også diskutert under dagens møte. I denne dokumentaren gikk en dyreverner undercover og bad om opplæring i pelsdyrsopprett hos oppdrettere. NRK ble frikjent på alle punkter i dokumentaren.

– PFU er etter hva jeg forstår ganske klare i sine konklusjoner her: Filmen er ikke bedragersk, bøndene er ikke forledet, det fantes ingen annen måte å gjøre det på, og den omhandler viktig samfunnsinformasjon. Vi er svært glad for at PFU støtter våre vurderinger her, sier Kristiansen.

Godt håndverk

Siv Tove Pedersen

KRITIKK: NRK fikk under dagens Pressens Faglige Utvalg-møte kritikk for Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen».

Foto: Atta Ansari / NRK

Til tross for uenighet om «Den siste reisen» var kritikkverdig og kunne felles i forhold til punkt 4.9, var det bred enighet om at dokumentaren var godt laget. Det ble argumentert med at filmen var rørende og inneholdt et imponerende journalistisk arbeid.

Likevel ble «Den siste reisen» også kritisert for et manglende nyansert syn på selve prosessen rundt Pedersens avgjørelse. Flere ønsket at dokumentaren skulle henvist til flere kilder man kan henvende seg til hvis man sliter med selvmordstanker.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober