Hopp til innhold

Norske låtskrivere inntar Asia

Verdensstjerner som Beyoncé og Britney Spears har nådd toppen av hitlistene med sanger skrevet av norske låtskrivere. En produsentkvartett fra Trondheim erobrer nå det asiatiske popmarkedet.

Video Norske låtskrivere inntar Asia

VIDEO: En trøndersk produsentkvartett har skrevet låter for sørkoreanske Girls Generation, som selger for millioner av kroner. Foto: LEE JAE-WON/Reuters. Se Dagsrevyens reportasje om Dsign.

Stargate og Espionage har vist oss hvordan man lager en hit i USA, men hvordan lager man en asiatisk superhit? Spør Dsign Music.

Robin Jenssen

Robin Jenssen og Dsign har inntatt Asia.

Foto: NRK
Ronny Svendsen

Ronny Svendsen er produsent og låtskriver for Dsign Music.

Foto: NRK

Norges nye superprodusenter har rykket opp på de asiatiske hitlistene, og har så langt ti førsteplasser å skryte av.

– Vi jobber med artister som på hjemmemarkedet i Asia er like store som Madonna. Her hjemme er det ingen som har hørt om dem, det er litt spesielt, sier Robin Jenssen, som er produsent og leder i Dsign Music.

Asiatisk åpenbaring

Produsentkvartetten fra Trondheim har jobbet mot det asiatiske markedet i over tre år, og har endelig fått innpass. De har solgt over fire millioner musikkenheter, fortrinnsvis i Japan og Sør-Korea, og kan sannsynligvis le hele veien til banken.

– Hvor attraktivt er det asiatiske markedet for vestlige låtskrivere og produsenter?

– Asia har nærmest vært en åpenbaring for mange vestlige låtskrivere. Folk som Teddy Riley, som blant annet produserte for Michael Jackson, er i Asia nå, sier Jensen.

Asia er det nest største musikkmarkedet i verden, og et godt alternativ til USA som har vært det største i alle år.

– Vi viste knapt hva sushi var da vi begynte å jobbe mot Asia i 2008. Nå har vi vært i Asia flere ganger, og flere av artistene har også vært her og hilst på oss, sier han.

– Lite glamour i Trondheim

Hurricane Venus har solgt over 40 millioner i Asia.

Trondheim i november føles særs lite glamorøst. Da er det morsomt for låtskriverne fra Dsign Music å være med på tur til Tokyo og smake en del av kaka.

– Det føles veldig fjernt, for musikken vi lager spilles jo ikke her. I fjor var vi i Tokyo og fikk sett hvor populære enkelte av bandene vi skriver for er. Fansen der er jo veldig dedikerte, alle har glowstick, og mange kler seg ut som artistene. Vi følte oss nærmest som stjerner selv under konserten, sier Ronny Svendsen, som er produsent og låtskriver.

I oktober var en hit fra Dsign Music nummer én i Japan for tredje gang dette året.

Cutting edge

Asiaterne har klart å beholde det fysiske markedet for musikk, hvilket også er med på å gjøre det attraktivt. Folk kjøper gjerne en ny utgivelse om innpakningen er forseggjort.

– Hva ellers er forskjellen på det asiatiske og det europeiske markedet?

– De er veldig cutting edge, veldig moderne. Spesielt i Sør-Korea. I tillegg har de langt flere konsonanter i språket sitt enn det vi har. Derfor må vi prøve å få inn flere stavelser. Ellers prøver vi å lage så god musikk som overhodet mulig.

Han forteller at asiaterne har en litt annen måte å tenke popmusikk på enn vi gjør her hjemme.

– Asia er litt spesielt fordi det ligger litt nærmere USA i uttrykk en det Europa gjør. Men, så har de alltid sin egen lille tvist på ting. De liker for eksempel å henvende seg til publikum, og har gjerne mye kommunikasjon med publikum i refrenget, sier Svendsen.

Dsign Musics låter i Asia i 2012

Artist

Låt

Slippes

Plateselskap

Land

Daichi Miura

Uten tittel foreløpig (singel)

Tidlig 2012

Avex

Japan

Chocolat

«I Like It» (singel)

Tidlig 2012

Universal Music

Sør-Korea

Chocolat

«?» (Single)

Midten av 2012

Universal Music

Sør-Korea

Namie Amuro

Uten tittel foreløpig (albumspor)

2012

Avex

Japan

SHINEE

«Superhero» (singel)

2012

 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober