Norsk øl i verdenstoppen

Mikrobryggeriet Nøgne Ø fra Grimstad gikk helt til topps i en av verdens største ølkonkurranser. – En stor anerkjennelse, sier bryggeriets gründer.

Norsk øl er populært

Australia har fått øynene opp for norsk øl som får topplassering i en internasjonal ølkonkurranse.

Foto: Joseloya, Flickr

Nøgne Ø markerte seg tungt på International Beer Awards i Australia og tok med seg pris for både beste mikrobryggeri og beste øl.

Les: Amerikanerne elsker norsk øl

Les: Lokalt øl til topps

Grunnlegger og sjefsbrygger Kjetil Jikiun, er svært godt fornøyd med å gjøre seg bemerket på verdens nest største ølkonkurranse.

– Vi sendte inn seks produkter og av de fikk vi to gull og to sølv, noe som førte til seier for beste øltype. Men jeg er kanskje mest fornøyd med å vinne pris for beste bryggeri. Det er en anerkjennelse for alle som jobber her, så dette setter vi høyt, sier ølgründeren til NRK.no.

Satser på Norge

Øl fra Nøgne Ø eksporteres i dag til 13 land. Selv om prisen vil åpne nye dører for eksport, er det markedet i Norge som først og fremst står i fokus for det lille bryggeriet i Grimstad.

– Importøren i Australia ringte i går og fortalte at pågangen alt er i ferd med å øke, så vi kommer til å sende av gårde så mye vi kan. Men vi er et lite bryggeri der alt brygges for hånd, så det er begrensede muligheter for hvor mye vi kan eksportere i løpet av kort tid.

– Vi skal ikke vokse raskere enn vi klarer å håndtere og det er noe av grunnen til at en ytterligere etablering i Norge er det viktigste for oss akkurat nå.

Hemmeligheten bak suksessen

Norsk øl har ikke tradisjon for å gjøre seg spesielt bemerket i utlandet. Jikiun avslører at det ikke lønner seg å ta snarveier når man skal brygge verdens beste øl.

– Det vi har gjort riktig, tror jeg er at vi bruker gode råvarer, vi er tro mot vårt eget smaksutrykk, vi har en tydelighet med produktene og vi setter ølets integritet i sentrum.

– Vi gjør ikke produskjonen på den enkleste måten, men vi gjør den på måten vi mener er best for ølet, avslutter øleksperten fra Grimstad.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.