NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.11.06

Tabu å ikke føle sexlyst - Rovmanet observert i Norge - Direktereklame mot barn og unge bør forbys - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Brannøvelser i hjemmet - Hva er det i maten vår? - Gråstein kan være Norges nye olje

Tabu å ikke føle sexlyst

Ikke alle kjenner at det suser i serken. – Ingen legning, men en fravær av legning, forklarer Esben Esther Benestad, spesialist i sexologi. – Det kan være medfødt eller at seksualiteten har koblet seg ut. Til programleder Arild Opheim, forklarer han hvordan de aseksuelle har lett for å føle seg utenfor i dagens samfunn. Benestad mener vi bør bli flinkere til å prate om aseksualitet.

Rovmanet observert i Norge

Noen arter kan forsvinne, mens nye kan komme.
Foto: Grafisk bearbeiding: Kari Løberg Skår / NRK

En liten manet som egentlig holder til i farvannet rundt Amerika, gjør nå norske fagfolk engstelige. Ribbemaneten ble i forrige måned observert i den Svenske skjærgården, og nå er den trolig også kommet til Norge. Ribbemaneten har et særdeles dårlig rykte, for vel 10 år siden var den årsaken til at omtrent alt livet i Svartehavet forsvant. Forskere frykter nå at det samme kan skje langs norskekysten.

- Maneten har mest sannsynlig kommet seg til nordiske farvann via ballastvannet til store tankskip, sier generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson. Han er kritisk til at regjeringen enda ikke har vedtatt et nasjonalt regelverk for rensing av ballastvann. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Direktereklame mot barn og unge bør forbys

All direktereklame rettet mot barn og unge bør forbys ved lov. Det mener forbrukerombudet. Forslaget blir lansert i en høringsuttalelese om utkast til ny markedføringslov. Dagens moderne teknologi gjør det enklere for annonsører å nå fram til barn og unge, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til programleder Arild Opheim.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord
Foto: Linda Næsfeldt

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Borettslaget".

Brannøvelser i hjemmet

Bare 16 prosent av alle barnefamilier har gjennomført en brannøvelse med barna det siste året. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat.

Direktør for Stiftelsen Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim oppfordrer foreldre til å ha brannøvelse med barna. - De er opptatt av brann og med en øvelse vet alle hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne forteller han til reporter Ellen Omland. Norgesglasset gir deg her en innføring i hvordan du kan holde en brannøvelse hjemme.

Hva er det i maten vår?

Nå kan du sjekke næringsinnholdet i 1200 matvarer på internett. – Dette vil gjøre oss mer bevisst på hva vi spiser, forteller Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet. Helt siden 1960 har direktoratet laget en slik oversikt, men fra i år kan du skrive inn hva du skal ha til middag og få en detaljert liste over næringsinnholdet. Reporter Øyvind Wik har testet søkesiden på www.matportalen.no.

Gråstein kan være Norges nye olje

Har du tenkt hva vi skal gjøre når oljeeventyret er over? Ja, for det kan jo hende at det tar slutt en gong. I dagens utgåve av Aftenposten kan vi lese om eit stoff som kan løyse klimaproblemene våre, som ikkje avgir CO2 og som det finnes massevis av i Norge. Thorium heter stoffet, som praktisk talt blir utvunnet fra gråstein. Kjemiprofessor ved Universitetet i Oslo, Jan Petter Omtvedt, forklarer hvordan man kan utvinne Thorium. Bellona og atomfysiker Nils Bøhmer er skeptiske fordi Thorium er radioaktivt.

Hør: Norgesglasset 30.11.06

Norgesglasset NRK P1