NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.11.06

Vil ikke tjene penger på hytta - Lensmann fanget reinsdyr med hendene - Betalingstrøbbel? Nå venter den skumleste tiden! - Per Inge Torkelsen kåserer - Innvandrere har dårlig helse - Kyrkja skapar samfunnsdebatt - Hva er galt med Nord-Norge?

Vil ikke tjene penger på hytta

Utlenlandske turister står i kø for å leie hytta vår, men vi nordmenn vil ikke leie den ut.

- Det ligger nok i den norske folkesjela, mener reiselivsforsker Arvid Flagestad. - Vi vil helst at tøflene står på samme plass når vi kommer tilbake neste påske.

Reporter Øyvind Wik kan fortelle at enkelte hytteeiere kan tjene 100 000 kroner i året på å overlate hytta til et utleiefirma. Poul Mortensen i hytteutleieselskapet Dancenter kan bekrefte at det er vanskelig å få tak i nok utleiehytter i Norge.

- Har du et gammelt hus på vestlandet sitter du på en gullgruve, forteller Mortensen.

Lensmann fanget reinsdyr med hendene

At ingen arbeidsdager er like kan nok konstituert lensmann i Kautokeino, Klemet Klemetsen skrive under på. Mandag fikk han melding om et løpsk reinsdyr i Kautokeino sentrum, og da var det ingen vei utenom. Reinsdyrsjakt i politibil med sirener, som endte med at han fanget reinsdyret med hendene gjennom bilvinduet. Reporter Ellen Omland.

Betalingstrøbbel? Nå venter den skumleste tiden!

Betalingsterminal
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Snart er det jul og ute i butikkene er julehandelen for lengst i gang. I kassene venter kortmaskinene på å ta imot et uendelig antall kredittkort som må dras og dras før du kan slepe med deg de nyinnkjøpte julegaven hjem. Regningen kommer jo ikke på lenge.

Færre enn før er svartelistet som dårlige betalere, men nå venter den skumleste tiden for alle med kredittkortet i behold. Reporter Thor Henry Bjor har blant flere, møtt informasjonsansrvalig i Intrum Justitia, Jan Græsvik.

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: "Kong Per".

Innvandrere har dårligere helse

Ikke-vestlige innvandrere har dårligere helse enn andre nordmenn. Det viser en ny doktorgradsavhandling presentert i Klassekampen i dag. Pakistanske menn har nesten dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdommer som etnisk norske menn, sier lege Benadette Kumar til reporter Ann Jones.

- Kyrkja skapar samfunnsdebatt

Statskirke
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er strid rundt den norske kyrkja: Skal stat og kyrkje skilje lag? - Vi i statskyrkja er vant til bråk, seier Nils Tore Andersen, påtroppande leiar for Kyrkjerådet. Han gir oss eit innblikk i norsk kyrkjehistorie dei siste femti åra. - Kyrkja har vore med å prege samfunnsdebatten i fleire viktige saker, seier Nils Tore Andersen til reporter Kjetil Lillesæter.

Hva er galt med Nord-Norge?

Kunne du tenke deg årlig trekk i studielånet, fire måneders permisjon med lønn, lavere skatt og mer barnetrygd? Dette er nemlig fordeler du kan få hvis du vil flytte nordover. Leger har allerede gode ordninger, og nå vil også prestene ha sitt.

I dagens Vårt Land foreslår vikarprest Magne Hoem spesielle ordninger for prester som vil arbeide i Nord-Norge. Men hvorfor må vi lokkes for å flytte nordover? Ordfører i Vardø, Rolf Einar Mortensen, mener byfolk trenger tiltak. Reporter er Astrid Engen.

Hør: Norgesglasset 29.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Flere kulturnyheter