Hopp til innhold

Norgesglasset 28.11.06

Hvordan uttales navnet på hovedstaden? - Statleg makt over kyrkja 500 år - Vil du selge litt av beinmargen din? - Får vi beholde den norske danskepølsa? - HC Hanssen kåserer - Kong Olav blir trolig i Norge - Klovneprest - Somalisk boligjegerkurs - Nordlendinger har eget gen for humor

Hvordan uttales navnet på hovedstaden?

Det er snart bare vestkantfolk over femti år som sier "Oslo". En ny studie av Oslo-folks språkvaner viser at "Oschlo" er i ferd med å ta helt over for uttalen med tynn s. Det er ikke lenger geografien som avgjør hvordan hovedstadsnavnet uttales: På begge sider av elva sier alle under 25 år "Oschlo". Reporter Anne Linn Ensby har vært rundt i Oslo (eller "Oschlo" som folk flest sier).

Statleg makt over kyrkja 500 år

Statskirke
Foto: Scanpix / SCANPIX

Debatten rasar for fullt i aviser, radio og fjernsyn: Skal Den Norske kyrkja skiljast frå staten? Regjeringspartiet SV seier ja, Senterpartiet seier nei, medan Arbeiderpartiet enno ikkje har bestemt seg. Dersom staten blir skilt frå kyrkja bryt vi med ein fleire hundre år gamal historisk tradisjon i Norge. Reporter Kjetil Lillesæter og kyrkjehistorikar Aud Valborg Tønnesen ser nærare på korleis statskyrkja blei til.

Vil du selge litt av beinmargen din?

Det er ikke akkurat det Rikshospitalet reklamerer med. Men de tilbyr 500 kroner til studenter for å delta på et forskningsprosjekt. Rikshospitalet beklager framgangsmåten i dagens utgave av Dagsavisen. Men er det ikke rett og rimelig at man får betalt for litt beinmarg? Beate Hovland er leder for Den forskningsetiske komité for medisin. Hun mener ikke det er galt med kompensasjon. Likevel frykter hun at lovnader om penger skal gjøre at folk ikke tenker seg om. Reporter er Astrid Engen.

Får vi beholde den norske danskepølsa?

Trondheimsfirmaet Taga Foods har hatt en enorm vekst i salget av "dansk" salami, røde pølser og grov leverpostei av merket Tulip. Dette er kjøttvarer laget i Danmark av norsk kjøtt. Nå vil regjeringen stoppe muligheten til å re-importere norske varer uten toll. Men Taga Foods håper press fra EU skal redde dem.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Høstmørke blues".

Kong Olav blir trolig i Norge

Knut Steens statue av kong Olav
Foto: Oslo kommune

Oslo kommune vil ikke lenger ha granitt-statuen av Kong Olav som hilser til folket. Kunstneren selv truer med å gravlegge statuen i Italia siden den ikke er ønsket i hovedstaden. Men nå har andre kommuner meldt sin interesse. Herøy kommune på Sunnmøre og ordfører Arnulf Goksøyr er en av dem som tilbyr Kong Olav en sokkel.

- Jeg vil gjerne ha statuen oppover hit, så kan han stå ut mot havet og bli en turistattraksjon og et landemerke, forteller han.

Kunstneren Knut Steens datter, Hege, sier at faren er smigret over alle forslagene og den store interessen.

- Det er klart at vi må forsøke å finne en løsning på dette, sier hun til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Se også: Hvor bør kongestatuen stå? .

Klovneprest

Sykehushverdagen kan være tung, men ved Hamar sykehus går sykehusprest Susanne Sønderbo rundt som klovn for å spre glede. Reporter Torunn Myhre har vært med sykehusprest Susanne Sønderbo på jobb.

Somalisk boligjegerkurs!

Fatuma Ibrahim Mohamed og Ibtisam Adil Mohammed
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Somaliere sliter på boligmarkedet i Norge. Leieboerforeningen lærer derfor opp unge boligjegere til å hjelpe andre fra Somalia til å lykkes i et tøft leiemarkedet. Nå kurses de til å bli boligjegere for andre somaliere som trenger hjelp til å skaffe seg bolig, - og etterpå beholde den. Reporter: Thor Henry Bjor.

Nordlendinger har eget gen for humor

Det mener skuespiller Kristian Figenschou jr, derfor er det bra at landsdelen får årlig humorfestival, sier han. I februar neste år åpner festivalen i Tromsø, og første året må alle som opptrer ha med en tekst av Asbjørn Dybwad, det sier en av initiativtakerne, Jens R. Jensen. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 28.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters